30

Gemeenten mogen niet verdienen aan identificatieplicht

Update: Gemeenten mogen per direct geen leges meer vragen voor ID-kaart ... Hoge Raad: Identificatieplicht maakt ID-kaart zuiver verplicht

Gemeenten mogen niet langer extra geld in rekening brengen voor een identiteitskaart. De burger betaalt voortaan alleen de drukkosten van het document dat maximaal 43,89 euro mag kosten. Volgens de Hoge Raad kan niet worden gezegd dat de aanschaf van de ID-kaart een overwegend individueel belang dient. Daarom mogen gemeenten geen belasting meer heffen op het document.

De Raad oordeelde dat de enige redenen waarvoor mensen een ID-kaart aanschaffen de geldende identificatieplicht is. Daarmee is het belang van de kaart groter voor de overheid dan de burger. Volgens de regels mogen gemeenten alleen leges heffen over diensten die in overheersende mate een belang van een individueel burger dienen, zoals bijvoorbeeld geldt bij bijvoorbeeld een rijbewijs of een paspoort.

Ook de ID-kaart kan een individueel belang dienen wanneer een burger door de EU wil reizen. ‘Maar of de aanvrager het daar ook daarvoor zal gebruiken, is niet objectief vast te stellen’, aldus de Hoge Raad. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat de uitspraak bestuderen en daar op korte termijn over in overleg met minister Donner (Binnenlandse Zaken). Staatssecretaris Ank Bijleveld zei vorig jaar dat een gratis verstrekking van de kaart de rijksoverheid volgens de eerste schatting 90 miljoen euro aan leges kost.

Update 17.20

Minister Donner (Binnenlandse Zaken) heeft zich bij de uitspraak van de Hoge Raad neergelegd. Gemeenten mogen van hem per direct geen leges meer vragen voor een identiteitskaart. Binnenkort overlegt hij met de gemeenten over de financiële consequenties van de uitspraak van de Hoge Raad. De Tweede Kamer moet hij ook nog laten weten of hij wetten en regels gaat aanpassen.

NU.nl: Identiteitskaart moet gratis zijn

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (30)