Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeenten pompen miljoenen in extern zorgadvies

  •  
07-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
weggegooidgeld300.jpg
De overheveling van zorgtaken naar gemeenten zou geld moeten besparen, maar externe adviseurs toucheren nu miljoenen aan advieskosten
Tweederde van de gemeenten huurt externe adviesbureaus in bij de voorbereiding van de drie decentralisaties. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Van de 166 gemeenten die de enquête invulden, laten 111 gemeenten zich bijstaan door adviesbureaus, die onder meer projectleiders leveren. De gemeenten die de enquête invulden geven in 2013 en 2014 samen zeker 25 miljoen euro uit aan het inhuren van extern advies.
Uit de enquête blijkt dat niet alleen de grote, maar ook kleine gemeenten veel geld pompen in extern advies. Oldenzaal bijvoorbeeld, een plaats met ruim dertigduizend inwoners, geeft maar liefst 1,4 miljoen euro uit. Een flink bedrag als je het vergelijkt met Amsterdam (een kleine 780.000 inwoners), dat 3,6 miljoen euro uittrekt voor advies. Gemeenten als Dinkelland en Tubbergen geven daarentegen helemaal niets uit aan zorgadviseurs. In de reportage van Nieuwsuur , plaatsen een aantal experts vraagtekens bij de uitgaven. 
cc-foto: Bruce Evans

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.