16

Gemeenten willen hulp kabinet in huisvesting asielzoekers

Door de grote toestroom van Syrische vluchtelingen dreigen gemeenten te verzuipen ... Dringende wijziging van het Haagse beleid nodig

In Nieuwsuur heeft Jos Wienen, voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en burgemeester in Katwijk, verteld dat hij wil dat het kabinet anders omgaat met sociale huurwoningen in het beleid. Volgens Wienen wil het kabinet de sociale woningbouw verminderen en zorgt dat voor pijn in de huisvesting.

Wienen: 

Het kabinet moet zorgen dat wij als gemeenten goed zijn uitgerust. Dan kan je niet zeggen: de huurwoningen kunnen wel weg, maar je moet toch de mensen opvangen. Dat is een tegenstrijdigheid.

Omdat er wereldwijd steeds meer brandhaarden zijn, neemt ook het aantal asielzoekers toe. En dat merken ook de Nederlandse steden die naarstig op zoek zijn naar geschikte huisvesting. Zo laat Nieuwsuur weten dat er ‘provisorische asielzoekerscentra uit de grond gestampt zijn’ maar voor de Syriërs die bijna allemaal een verblijfsvergunning krijgen is er bijna geen huis meer voorhanden. De steden zijn volgens de wet verplicht om asielzoekers te huisvesten.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch heeft inmiddels hierover vragen aan de verantwoordelijke staatssecretaris gesteld. Die heeft laten weten dat in de eerste helft van 2015 voor ruim 14.000 asielzoekers een huis gevonden moet worden. Dat is bijna viermaal het aantal van twee jaar geleden. In Nieuwsuur is te zien hoe de steden en het kabinet naar elkaar wijzen en een oplossing voor het nijpende probleem verder dan ooit lijkt.

Zie ook: Staat beboet om krappe gezinslocaties asielkinderen

Geef een reactie

Laatste reacties (16)