7

Gemeenteraad Amsterdam steeds witter

Parool kopt: gemeenteraad Amsterdam wordt wit bolwerk ... nauwelijks allochtonen op de kandidatenlijsten

De Amsterdamse gemeenteraad wordt volgend jaar nog witter en nog minderen afspiegeling van de stad. Dat meldt het Parool maandagmiddag. De afgelopen weken hebben de grote partijen hun kandidatenlijsten bekendgemaakt, maar er staan nauwelijks allochtone Amsterdammers op.

Volgens de cijfers en gegevens die nu bekend zijn, komen er op 19 maart volgend jaar vijf Amsterdammers van allochtone afkomst in de raad. In 2010 waren dat er acht. Omgerekend betekent dit dat elf procent van de totale gemeenteraad. Dat is absoluut geen afspiegeling van Amsterdam, waar 178 verschillende nationaliteiten wonen en waar ongeveer de helft van allochtone afkomst is.
Uitzondering is de PvdA, waar nu vier allochtonen op de kandidatenlijst staan. Een van hen is Dennis Boutkan. Hij heeft een Antilliaanse vader. De VVD heeft één allochtoon op de lijst: Dilan Yesilgoz. D66 en GroenLinks hebben niet één allochtoon op een verkiesbare plek.
In het Parool reageren de lijsttrekkers van verschillende partijen zoals GroenLinks lijsttrekker Rutger Groot Wassink. Hij zegt:

Het is een trieste constatering maar het is niet anders. We hebben zelf actief gezocht en er was ook een kandidaat in beeld, maar die wilde op het laatste moment niet, omdat hij ook net een eigen bedrijf had opgezet. Dat is integratie, prima natuurlijk, maar het is niet goed voor de stad. Dit moet anders.

D66 en SP vinden dat er vooral gekeken moet worden naar de kwaliteit van de politicus, niet naar de afkomst.
Op de vraag of het vreemd is dat er geen allochtonen op de slijt staan antwoordt SP-lijsttrekker Laurens Ivens:

Ja. Maar hetzelfde geldt voor lage inkomens: wie in de raad is arm? Als politici moeten we het voor die mensen opnemen.

Lees het volledige verhaal maandag in het Parool.

CC foto: Photochiel

Geef een reactie

Laatste reacties (7)