Laatste update 19:02
35

‘Genderkloof op de arbeidsmarkt kost samenleving miljarden’

Als de genderkloof op de arbeidsmarkt met 25 procent verminderd zou worden, zou dit 5800 miljard dollar extra voor de wereldeconomie opleveren. Daarbovenop zouden ook nog extra belastinginkomsten komen. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties.

In 2017 namen 49 procent van de vrouwen deel aan de arbeidsmarkt, ten opzichte van bijna 76 procent van de mannen. De ILO verwacht niet dat hier in 2018 veel aan zal veranderen. Volgens de VN-organisatie ligt dit er vooral aan dat vrouwen een slechtere toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Het is lastiger voor vrouwen om werk te vinden.

58 procent van de vrouwen zou echter wel graag betaald werk willen. Dit duidt volgens de ILO op hindernissen op het gebied van participatie. “Wat als eerste zou moeten gebeuren, is het wegnemen van die hindernissen voor vrouwen die graag tot de arbeidsmarkt willen toetreden, en het aanpakken van de barrières waar ze tegenaan lopen als ze eenmaal werk hebben.” Aldus Deborah Greenfield, plaatsvervangend ILO-directeur voor beleid.

Volgens de ILO is het ook noodzakelijk om genderrollen opnieuw te definiëren op de werkvloer en daarbuiten. Zo schrijft Steven Tobin, hoofdauteur van het rapport:

“De houding ten opzichte van de rollen van mannen en vrouwen op het werk en in de samenleving moet veranderen. Veel te vaak vinden sommige mensen dat het “onacceptabel” is voor vrouwen om betaald werk te hebben”

Het rapport benadrukt daarnaast de noodzaak van gelijke betaling van werk van gelijke waarde, het aanpakken van segregatie van mannen en vrouwen in bepaalde sectoren, een betere verdeling van onbetaalde zorgtaken; en het aanpakken van discriminatie, geweld en intimidatie van vrouwen op de werkvloer.

Bron: De Morgen

Foto: CC CafeCredit.com

Geef een reactie

Laatste reacties (35)