Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Genderneutraal naar de wc? Het kan binnenkort in België

  •  
09-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
WC_300.jpeg
Revolutionair? De Vlaamse overheid gaat genderneutrale toiletten invoeren. Hierdoor moeten transgenders zich meer thuis voelen op de werkvloer
Iedereen kent de man en vrouw poppetjes van de wc. De wereldwijde symbolen voor mannen-en vrouwen wc’s krijgt er nu een genderneutrale variant bij, meldt de Volkskrant donderdag
België baart opzien doordat de Vlaamse regering besloten heeft dat gender verschillen van wc’s zijn langste tijd heeft gehad. De Vlaamse regering heeft het plan opgevat om een geheel genderneutrale overheid te worden, waarbij niet langer onderscheid wordt gemaakt tussen man en vrouw. Sommige mensen halen nu hun schouders op maar volgens Cavaria, belangenvereniging van holebi’s en transgenders, speelt het onderwerp van toiletbezoek wel degelijk bij transgenders.
Op dit moment worden transgenders die in een veranderingsproces zitten en er nog niet helemaal als een man of vrouw uitzien, vaak door anderen verzocht het toilet te verlaten. De ander denkt dan dat de transgender zich in de verkeerde wc bevindt. Dit kan erg pijnlijk zijn voor de betreffende persoon.
Vlaanderen is niet de eerste overheidsinstantie die genderneutrale wc’s invoert, eerder werd in het Witte Huis door president Obama al een genderneutrale wc geplaatst. Dit omdat ‘het Witte Huis hun gasten de kans geven om wc’s te gebruiken die overeenstemmen met hun genderidentiteit’ aldus de woordvoerder van het Witte Huis, Jeff Tiller.
Genderneutrale vacatures 
Maar de Vlaamse overheid stopt niet alleen bij de genderneutrale wc, ze willen namelijk ook de vermelding ‘m/v’, bij overheidsvacatures achterwege laten. Een belangrijke stap volgens parlementslid Piet de Bruyn, hij is blij en laat de Volkskrant weten:
Ik wil af van de strikte scheiding tussen man en vrouw, nu uit de samenleving blijkt dat ook tussenvormen mogelijk zijn.” 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.