175

Genemuiden: Rok verplicht voor vrouwen

Journaliste woonde half jaar in zwartekousen-gemeente

Genemuiden, met tienduizend inwoners de tweede stad in de Kop van Overijssel, kent strenge sociale regels. Een vrouw die geen rok draagt is niet welkom in de zwaar christelijke gemeenschap. Dat ondervond Rachel Visscher die een half jaar in de stad verbleef en er het boek ‘Zwarte Dauw’ over schreef.

Trouw interviewde Visscher:

Eén keer maakte Rachel Visscher een fout. Toen trok ze vanwege de kou een broek aan in plaats van de gebruikelijke rok. In dat kledingstuk belde ze aan bij een  stokoude, strenggelovige man. Dat nu, was een misrekening. Nee, mevrouw Visscher, gaf de bejaarde haar te kennen. “In die kleren  komt u mijn huis niet binnen. Als u  een rok aanheeft, mag u op de thee komen. Anders niet.” 
De man was niet te beroerd om het  even haarfijn uit te leggen. “Kijk Rachel, zo gaat dat bij ons in de Gereformeerde Gemeente. Mannen dragen  een broek, vrouwen een rok. Dat is  door het geloof ingegeven. Snapt Rachel dat wel?

Visscher beschrijft in haar boek de ongekende sociale druk die in de gemeente wordt uitgeoefend. “Gelovigen  zijn in deze stad in de meerderheid.  Als meerderheid zijn ze sterk. Dwingend soms. Twijfelaars, afvalligen en buitenstaanders geloven dan ook altijd een beetje mee.”

Trouw: ‘Alleen in een rok ben je welkom’

cc-foto: Hotfield

Geef een reactie

Laatste reacties (175)