87

Generaal b.d. Couzy: Optreden Amerikanen is ‘pure oorlogsmisdaad’

'Op het afvoeren van gewonden mag niet geschoten worden'

Luitenant-generaal b.d. Henry Couzy noemt het optreden van Amerikaanse militairen, zoals te zien in een door Wikileaks geopenbaarde cockpitopname, een oorlogsmisdaad.


De voormalig Bevelhebber der Nederlandse Landstrijdkrachten liet er bij Pauw & Witteman geen misverstanden over bestaan.

In de Conventie van Genève staat duidelijk dat je niet mag schieten op gewonden of helpers die gewonden verzorgen. Dus het is een pure oorlogsmisdaad.

Oorlogsverslaggever Arnold Karskens noemde het optreden van de militairen ‘zeer verwerpelijk’. Hij legde uit dat iedereen in het oorlogsgebied gewonden te hulp schiet. ‘Het kunnen ook buren geweest zijn.’

De New York Times publiceert vandaag de reacties van de nabestaanden van de journalisten die in de video worden afgeslacht door de bemanning van een Apache-helilopter. “Ik zag de waarheid,” zegt de nu 19-jarige zoon van Saïd Chmagh, de assistent en chauffeur van Reuters. “Ze zagen duidelijk dat het journalisten waren die camera’s droegen. Het was pijnlijk deze beelden te zien.”

De vader van de omgekomen 20-jarige fotograaf Namir Noor-Eldeen zei tevreden te zijn dat nu eindelijk de waarheid getoond. “Als zoiets in de Verenigde Staten zou plaatsvinden, als het zelfs maar een dier was dat zo gedood werd, wat zou men dan doen?”

Het Pentagon heeft nog niet officieel gereageerd op de onthullingen. Tegenover de NOS verklaarde Rop Gonggrijp, de Nederlandse activist en mede-oprichter van provider XS4ALL die intensief betrokken was bij het naar buiten brengen van de beelden:

Je ziet nu wel generaals op de Amerikaanse televisie en die zeggen alleen maar dat je de missie in gevaar brengt met het publiceren van deze beelden. Ze staan achter de troepen en zeggen dat je alleen de uitzonderingen ziet op het goede werk dat de militairen daar doen. Maar dat is oorlogspropaganda

Eerder op Joop: Nederlandse hacker helpt militair moordschandaal blootleggen

Geef een reactie

Laatste reacties (87)