Laatste update 16:51
88

Generaal Venezolaanse luchtmacht verwerpt Maduro als president

Een generaal van de Venezolaanse luchtmacht heeft zaterdag het presidentschap van Maduro verworpen en zich achter Juan Guaidó geschaard, de oppositieleider die zichzelf tot president heeft uitgeroepen. Generaal Francisco Yanez is daarmee de hooggeplaatste officier van de Venezolaanse strijdkrachten die de nieuwe president erkent.

Venezuela kent nu al enige tijd twee presidenten: Maduro die vooralsnog weigert zijn ambt op te geven, en Guaidó die inmiddels door onder meer de Verenigde Staten en Canada als officieel leider van het land wordt erkend. Het leger staat tot nu toe nog aan de zijde van Maduro, maar door de overstap van Yanez zou daar nu verandering in kunnen komen.

Yanez maakte zijn beslissing bekend via een videoboodschap op sociale media, waarin hij volledig in uniform zijn steun voor Guaidó uitsprak. Ook riep Yanez andere militairen op zijn voorbeeld te volgen. Volgens de generaal staat ’90 procent van de Bolivaarse Nationale Krijgsmacht niet achter de dictator, maar achter het Venezolaanse volk’. Daarnaast zinspeelde hij op een aanstaande vlucht van Maduro naar het buitenland. Yanez zegt van Maduro’s presidentiële vliegtuigcrew te hebben gehoord dat de omstreden president ‘elke dag twee vliegtuigen’ heeft klaarstaan om te kunnen vertrekken. ‘Laat hem gaan,’ zegt Yanez in zijn videoboodschap.

De legertop, onder leiding van minister van Defensie Vladimir Padrino, heeft onlangs nog absolute trouw aan Maduro gezworen. Dat gebeurde nadat op 21 januari een groep militairen van de nationale garde in opstand kwam tegen Maduro. De muiterij werd snel de kop in gedrukt en 27 soldaten werden gearresteerd. De opstand leidde een week in van felle botsingen tussen veiligheidstroepen van Maduro en de bevolking. Daarbij zouden volgens tellingen van de Verenigde Naties 40 doden zijn gevallen. Ook werden 850 mensen gearresteerd.

Bron: Yahoo

Geef een reactie

Laatste reacties (88)