295

‘Genocide begint met de stilte van de wereld’

Israël bombardeert Gaza weer  … Ook vanuit Gaza en Libanon raketten afgevuurd … Abbas en Egypte roepen op tot staakt-het-vuren … Holocaust-overlevers VS roepen op tot boycot Israël

De afgelopen nacht is wederom flink gevochten in Gaza. Sinds het staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël afgelopen dinsdag afliep, lijkt de toestand weer flink te escaleren. Zo maakte Israël onder meer een appartementencomplex gelijk met de grond en vuurde Hamas vanuit Gaza raketten op Israël af.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas riep Hamas zaterdag, tijdens een ontmoeting met zijn Egyptische ambtgenoot Abdel-Fattah al-Sisi, op weer te onderhandelen met Israël over een nieuw staakt-het-vuren. Al-Sisi verklaarde dat Egypte klaar staat om weer te bemiddelen tussen de twee partijen.

Zaterdag zijn in Gaza zeker tien Palestijnen om het leven gekomen. Ook vielen er meer dan 20 gewonden toen Israël het 12-verdiepingen tellende wooncomplex met 44 appartementen neerhaalde. Het Israëlische leger meent dat Hamas het gebouw gebruikte als commandocentrum, schrijft NRC. Ook zondagochtend zijn twee Palestijnen om het leven gekomen door een Israëlische luchtaanval. Sinds het Israëlische offensief op de Gazastrook startte zijn ruim 2000 Palestijnen omgebracht. Aan Israëlische zijde vonden 46 Israëlische soldaten de dood in de strijd en werden verder vier burgers gedood.

Auschwitz-overlever en antizionistische activist Hajo Meyer overleden
Zaterdag is Hajo Meyer, één van de aanvoerders van Een Ander Joods Geluid, op 90-jarige leeftijd overleden. Meyer was een antizionistische activist en overlever van Auschwitz. Hij liet zich in zijn leven meermaals kritisch uit over het Israëlische beleid. Zo noemde hij de Gazastrook na een bezoek “één groot concentratiekamp”. Ook noemde hij het zionisme een verraad aan het Jodendom. Het Jodendom is universeel en humanistisch, terwijl het zionisme precies het tegenovergestelde is, aldus Meyer, die niet schroomde de Israëlische politiek tegenover de Palestijnen te vergelijken met de nazi-politiek. Critici snoerde hij de mond door te stellen dat hij zelf kon weten wat de Palestijnen doormaakten, omdat hij in Duitsland zelf ook als paria is behandeld. Dat schrijft de NOS.

Holocaustoverlevers roepen op tot boycot Israël
In de Amerikaanse krant The New York Times doen talloze holocaust-overlevers en hun nabestaanden een oproep tot het boycotten van Israël. Tevens veroordelen ze ‘het bloedbad van Palestijnen in Gaza’. De oproep komt als een reactie op een advertentie van schrijver en holocaust-overlever Elie Wiesel, die in een open brief Hamas beschuldigde van het ‘offeren van kinderen’ en de vergelijking trok tussen Hamas en de nazi’s.

In de brief schrijven de 37 Joodse holocaust-overlevers en hun nabestaanden dat Wiesel de geschiedenis misbruikt om Israëls daden tegen de Gazastrook goed te praten:

… We walgen van en zijn verontwaardigd over Elie Wiesels’ misbruik van onze geschiedenis op deze pagina’s door het niet te rechtvaardigen goed te praten: Israëls grootschalige poging om Gaza te vernietigen en de moord op meer dan 2.000 Palestijnen, waaronder honderden kinderen. Niets kan bombardementen van VN-schuilplaatsen, huizen, ziekenhuizen en universiteiten rechtvaardigen. Niets kan het mensen beroven van elektriciteit en water rechtvaardigen.”

Ook krijgen de Verenigde Staten er in de brief van langs vanwege het helpen van Israël in Gaza, en het hele westen in het algemeen, voor het beschermen van Israël. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz. “Genocide begint met de stilte van de wereld”, aldus de ondertekenaars. 

Geef een reactie

Laatste reacties (295)