Laatste update 14:18
26

George Michael overleden

Zanger George Michael is overleden na een hartstilstand, dat heeft zijn publicist zondagavond bekendgemaakt. De zanger die in de jaren 80 doorbrak met popsensatie Wham werd 53 jaar oud.

‘Met grote droefheid bevestigen wij dat onze geliefde zoon, broer en vriend George vreedzaam is gestorven in zijn huis tijdens Kerst,’ aldus de publicist.

George Michael werd geboren als Georgios Kyriacos Panayiotou in Noord-Londen en verkocht in zijn leven meer dan 100 miljoen albums. In de jaren 80 was Michael misschien wel de grootste popster uit het Verenigd Koninkrijk. Samen met jeugdvriend Andrew Ridgeley, met wie hij eerder in een onsuccesvol bandje had gezongen, startte hij Wham! In 1982 brachten ze het nummer Wham Rap! uit, maar dat werd geen succes. Later dat jaar was het wel raak. Met het nummer Young Guns bestormden ze de hitlijsten. Wham Rap! werd opnieuw uitgebracht, ditmaal met succes, gevolgd door Bad Boys en Club Tropicana. Het tweede album was een zelfs nog groter succes met monsterhits als Wake Me Up Before You Go-Go en Careless Whisper.

In 1987 besloot Michael solo te gaan. Een jaar eerder had hij als solo-artiest al een immens succes geboekt met de single A Different Corner en het duet met Aretha Franklin I Knew You Were Waiting. Kort daarop lanceerde Michael het album Faith, dat binnen de kortste keren wereldwijd 25 miljoen exemplaren verkocht. Het album, volledig geschreven en geproduceerd door Michael, bevatte naast de titelsong de hits I Want Your Sex (dat door sommige radiostations werd geweigerd vanwege de inhoud), Father Figure en Kissing a Fool.

In 1998 bracht Michael zijn vijfde album uit, een greatest hits album getiteld Ladies & Gentlemen: The Best Of George Michael, een verzameling hits en niet eerder uitgebrachte nummers. Het album zou met 15 miljoen verkochte exemplaren een van zijn grootste successen worden. De eerste single van het album, het niet eerder uitgebrachte Outside, ging over de arrestatie van Michael nadat hij in een openbaar toilet een politieagent tot seks had proberen te verleiden. Het incident zorgde destijds voor veel ophef in de media en leidde ertoe dat Michael publiekelijk uit de kast kwam als homoseksueel.

Na het album Patience uit 2004 kondigde Michael aan dat het zijn laatste album zou zijn, hoewel hij in 2006 opnieuw een greatest hits album uitbracht, 25, dat het goed deed in de hitlijsten. Met dat album ging Michael voor het eerst in 15 jaar weer op tournee. Intussen bleek Michael een ernstig drugsprobleem te hebben. In 2010 raakte hij zijn rijbewijs kwijt nadat hij onder invloed een auto-ongeluk beging.

Een jaar later besloot hij de draad muzikaal weer op te pakken en startte de Symphonica tournee. Het touren was echter van korte duur. Kort na de start liep hij een ernstige longontsteking op en moest worden opgenomen in het ziekenhuis waar hij ruim een maand verbleef. In 2013 kwam hij opnieuw in het ziekenhuis terecht, nadat hij op de snelweg uit een rijdend voertuig was gevallen.

In juni van 2012 bracht Michael de single White Light uit, ter ere van het 30ste jubileum van Wham Rap! In 2014 volgde Michaels laatste album, Symphonica. Eerder deze maand werd bekend dat hij samen met producer Naughty Boy aan een nieuw album zou gaan werken.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)