112

Gepraat, maar niets besloten

VIDEO Nog geen beslissingen genomen op dag een ... Oppositie praat dinsdag verder met minister Dijsselbloem over aanpassingen begroting 2014 

Maandagmiddag praat minister Dijsselbloem (Financiën) met de Financiën-woordvoerders van de oppositionele partijen. Hij gaat proberen steun te verwerven voor de kabinetsplannen voor volgend jaar. Het kabinet heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid en moet daarom lobbyen bij de oppositie.


De SP en de PVV hebben al aangekondigd niet op de uitnodiging van Dijsselbloem in te zullen gaan. Die twee partijen willen het liefst dat het kabinet aftreedt. De overige oppositiepartijen gaan wel op de uitnodiging in. Ze zijn allen bereid het kabinet op bepaalde onderwerpen te steunen, mits ze er iets voor terugkrijgen.

Toch heerst er bij de oppositie grote verdeeldheid. Een alomvattend akkoord lijkt dan ook onmogelijk. Het kabinet zal daarom waarschijnlijk proberen op deelonderwerpen afspraken te maken. Zo willen D66 en CDA de geplande hervorming van WW en ontslagrecht volgend jaar al doorvoeren, terwijl GroenLinks er niets voor voelt. Het kabinet heeft als doel 2016.

Update 17.45 
Minister Dijsselbloem praat morgenavond verder met de oppositie over aanpassing van de kabinetsplannen voor volgend jaar. Dat meldt de NOS. GroenLinks-Kamerlid Klaver zei dat er bij de gesprekken op maandag verschillende inhoudelijke dossiers zijn gepasseerd, maar dat er geen beslissingen zijn genomen.

Maar ik heb het gevoel dat het kabinet open staat om met de oppositie te kijken hoe er tot meerderheden gekomen kan worden.

Volgens Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie was het “vrij procesmatig allemaal”. Zij verwacht dat er morgen meer duidelijkheid van het kabinet komt. Kamerlid Van Hijum van het CDA zei na afloop: “We zijn nog niet veel verder gekomen”. Volgens hem zal het kabinet een beweging moeten maken.

Lees ook op Joop: SP blijft aan de zijlijn

Geef een reactie

Laatste reacties (112)