Laatste update 13:09
15

Gerechtshof: executies in voormalig Nederlands-Indië niet verjaard

Er is geen sprake van verjaring in een zaak die nabestaanden van de ‘zuiveringsacties’ op Zuid-Sulawesi in 1947 hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. In 2015 oordeelde de Haagse rechtbank al dat de kinderen van vijf mannen die zonder enige vorm van proces werden geëxecuteerd, recht hebben op een schadevergoeding.

De staat had zich beroepen op verjaring, omdat de executies te lang geleden zouden hebben plaatsgevonden. Volgens het gerechtshof kan daar geen sprake van zijn, gelet op ‘de buitengewone ernst en de grote mate van verwijtbaarheid van het gebruikte geweld’.

Weliswaar spelen er na zo lange tijd bewijsproblemen, maar daar hebben in de eerste plaats de eisers – op wie de bewijslast rust – last van. Bovendien zijn die bewijsproblemen in belangrijke mate aan de Staat zelf te wijten. De Staat heeft destijds nagelaten te registreren, wie wanneer werd doodgeschoten of mishandeld en ook niet spoedig daarna alles in het werk gesteld om een en ander zo goed mogelijk te documenteren.

Advocaat Liesbeth Zegveld, die nabestaanden bijstaat, is ingenomen met het oordeel van het gerechtshof. “Een belangrijk principieel besluit, we zijn heel erg blij”, verklaart ze tegenover dagblad Trouw.

In een andere zaak heeft het hof dinsdag bepaald dat een Indonesische man die door Nederlandse militairen is gemarteld, recht heeft op 5.000 euro smartengeld. De militairen sloegen de man met een stok op zijn hoofd en drukten een sigaret uit op zijn hoofd.

Foto: Nationaal Archief

Geef een reactie

Laatste reacties (15)