415

Getob om Job

Onvrede binnen PvdA over gebrekkig leiderschap … Oud-voorzitter Van Hulten: 'Dit gaat niet meer goed komen'

De kritiek op Job Cohen als leider van de Partij van de Arbeid groeit, schrijft het AD. Nadat HP/De Tijd vorige week met anonieme citaten uit de partijgelederen frontaal de aanval opende op het functioneren van de PvdA-leider heeft het AD een prominent gevonden die openlijk kritiek uit.


In HP/De Tijd werd hij omschreven als een acteur die in de verkeerde film is gecast, in het AD stelt emeritus hoogleraar Hans Crombag over zijn ‘oude vriend’ Cohen: ‘Hij is in het verkeerde toneelstuk beland.’ Volgens Crombag is de PvdA-leider ‘te fatsoenlijk’ om hard van zich af te slaan in het politieke debat. Cohen wilde een tegengif zijn voor ‘de agressie, oppervlakkigheid en harde toon’ in de politiek maar heeft zich daarin vergist. ‘Als premier had hij die rol kunnen spelen, maar niet als oppositieleider. De toon is niet omlaag maar juist omhoog gegaan’.

Cohen wordt gebrek aan visie, debatvaardigheid en uitstraling verweten.

Volgens het AD wordt er intern gemord maar zijn er geen PvdA-politici die openlijk kritiek spuien. Wel zijn er mensen te vinden die ontkennen dat er sprake is van een crisis. Ronald Plasterk bijvoorbeeld en de kersverse voorzitter van de Jonge Socialisten, Rick Jonker, relativeren de kritiek: ‘Zonder Cohen hadden we vorig jaar nooit dertig zetels gehaald’. Volgens de krant is er ook regionaal verschil. De kritiek zou voornamelijk uit de randstad komen terwijl leden in de provincie de bedaardheid van Cohen juist waarderen. 

De enige partijprominent die openlijk kritiek uit is oud-partijvoorzitter Michiel van Hulten die in 2007 na een intern conflict abrupt aftrad. Hij was een jaar geleden nog enthousiast over Cohen maar ziet hem nu niet meer zitten als partijleider. 

Inhoudelijk niet en ook qua presentatie niet. Een politicus moet inspireren en vergezichten schetsen. Wat wil Cohen met Nederland? Geen flauw idee.

In januari van dit jaar concludeerde publicist Bas Heijne in een veelbesproken column als eerste dat Cohen moet opstappen.

AD: PvdA twijfelt openlijk over Cohen

Video: Tijdens een jubileumfeest van verzekeraar Achmea, de conventie van Achlum, stelde een aanwezige aan Job Cohen de vraag of hij spijt heeft van zijn overstap naar de landelijke politiek.

Geef een reactie

Laatste reacties (415)