4

Gevangenispersoneel vaak onvoldoende gekwalificeerd

Dienst Justitiƫle Inrichtingen gebruikte goedkoop personeel voor taken waar ze niet voor waren getraind

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) laat al jaren personeel werk doen in gevangenissen en detentiecentra waarvoor ze niet zijn opgeleid.
Sinds 2002 worden deze ‘goedkopere’ detentietoezichthouders ingezet om als volwaardig bewaarder normale gedetineerden te begeleiden en te bewaken. Ook werken veel van hen als vreemdelingenbewaarder. Dat blijkt uit informatie van verscheidene van deze toezichthouders.

‘Die situatie is ons al jaren een doorn in het oog’, zegt Jan Willem Dieten van vakbond Abvakabo. Dat meldt onder ander de Volkskrant dinsdag.  

De toezichthouders hebben een beperktere opleiding, omdat ze oorspronkelijk werden aangenomen om korte tijd op bolletjesslikkers te passen. Nu worden ze ingezet als volwaardig bewaarder om normale gedetineerden te begeleiden en te bewaken. Sommige werken in de vreemdelingendetentie. Het zou om 800 personen gaan.

Het ministerie van Justitie spreekt het verhaal van de toezichthouders en de AbvaKabo.”Het is onjuist”, laat een woordvoerder weten. “De achthonderd personeelsleden die in het artikel worden genoemd, zijn geen penitentiaire inrichtingwerkers in het gevangeniswezen. De achthonderd personeelsleden maakten tot voor kort deel uit van de zogeheten DJI-pool. Het betrof personeel met een tijdelijke aanstelling als bewaker-beveiliger”, aldus justitie. “De DJI-pool is rond 2002 sterk uitgebreid in verband met de detentie van bolletjesslikkers op Schiphol. Later is het personeel ingezet in de detentiecentra voor vreemdelingen.

Per 1 oktober 2009 is de DJI-pool opgegaan in de nieuwe Dienst Personele Ondersteuning. Daarmee is er ook geen sprake meer van tijdelijk werk. Het personeel uit de pool krijgt na de tijdelijke aanstelling een vaste aanstelling aangeboden. Personeel uit de DJI-pool wordt niet ingezet in het gevangeniswezen.”

Vooral dat laatste gebeurt volgens het personeel zelf dus nadrukkelijk wel.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)