55

Gevechten rond Khadaffi-compound gaan door

Update: Sluipschutters nemen rebellen rond het inmiddels ingenomen hoofdkwartier onder vuur... Khadaffi spreekt volk toe op radio ... Tripoli nog niet gevallen ... Zoon Khadaffi houdt 'meet & greet' ... NOS correspondent ontsnapt aan granaat ... Hotel met daarin dertig buitenlandse journalisten omsingeld door troepen van Khadaffi

Seif al-Islam, een van de gevreesde zonen van de Libische dictator Khadaffi, is weer op vrije voeten. Zondag nog werd werd zijn arrestatie gemeld door het Internationaal Strafhof. Seif al-Islam hield een ‘meet & greet’ in Tripoli. Het voorval illustreert de verwarring rond de situatie in de Libische hoofdstad.

Update 20.00

De rebellen voeren inmiddels onderhandelingen in Sirte over een machtsoverdracht. De stad, gelegen op zo’n 400 kilometer van Tripoli is nog steeds trouw aan Khadaffi.
Er is nog steeds geen spoor van de dictator. De VS is er van overtuigd dat deze zich nog steeds in Libië bevindt.
De Franse president Nicolas Sarkozy heeft aangekondigd dat op 1 september een conferentie gehouden zal worden waarin de toekomst van het land besproken zal worden. De 49-jarige Mohammed al-Senussi heeft aangekondigd dat hij bereid is ‘zijn land te dienen’ en aanspraak te maken op de kroon. De datum van de conferentie zou tactisch gekozen zijn: Khadaffi kwam op 1 september 1969 aan de macht in Libië. Sarkozy heeft ‘alle vrienden van Libië’ uitgenodigd voor de conferentie. Hieronder vallen alle landen die hebben geholpen met de militaire Navo-acties, plus China, Rusland, India en Brazilië.
Reuters meldt dat de plaatsvervangend chef van de Libische inlichtingendienst inmiddels is overgelopen naar de rebellen.

Update 18.50

Hoewel het hoofdkwartier van Khadaffi sinds dinsdag is ingenomen door de rebellen, gaan de gevechten eromheen door. Pro-Khadaffi sluipschutters nemen zo nu en dan opstandelingen onder voer. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Update 15.30

De gevechten in Tripoli gaan nog steeds in alle hevigheid door. In de buurt van het Rixos hotel waar zo’n dertig journalisten verblijven worden geregeld vuurschoten gehoord. Terwijl NOS correspondent Hans Jaap Melissen live in de uitzending was, werd hij onder vuur genomen. Hij stond op dat moment bij het hoofdkwartier van Khadaffi en hoorde steeds zwaardere knallen. Laten verzekerden opstandelingen hem dat het om een vreugdevuur ging.

Melissen vertelt dat op het moment van het interview een enorme granaat boven zijn hoofd langs schoot. “Ik ben plat op mijn buik gedoken en heb even gewacht want er kwam daarna nog veel meer geweervuur”, aldus Melissen. Daarna werd hij door bevriende journalisten de auto ingetrokken.

Volgens de correspondent is het nog steeds niet duidelijk in welke buurten in Tripoli het veilig is. Khadaffi’s troepen hebben volgens kolonel Abdallah Abu Afra van de Libische Nationale Overgangsraad nog maar 5 procent van Libië in handen. Op Khadaffi’s hoofd staat inmiddels een prijskaartje van ruim een miljoen euro. Wie de Libische leider gevangen neemt of vermoord ontvangt dat bedrag.

Update 08.30
De rebellen zijn doorgestoomd naar Sirte. De geboortestad van de Libische leider is nog steeds in handen van het leger. Khadaffi’s troepen voerden een Scudraket af op de stad waarna een luide explosie gehoord zou zijn, zeggen woordvoerders van de rebellen in Misrata. Intussen onderhandelen leiders van de rebellen met de bevolking van Sirte over een ‘vreedzaam einde’. Ook zouden er vannacht opnieuw Gradraketten zijn afgevuurd op Tripoli.

Update 03.00

Khadaffi heeft het Libische volk op de radio toegesproken. Dat meldt NOS. Op de radio zou hij hebben gezegd dat terugtrekking uit het hoofdkwartier een tactische keuze is geweest. De NAVO zou met 64 luchtaanvallen Bab al-Aziziya met de grond gelijk hebben gemaakt.

Update 00.00

Militante troepen die loyaal zijn aan Khadaffi hebben de aanval ingezet in de havenstad Zuwarah. Dat meldt onder meer het ANP. De stad heeft circa 40.000 inwoners, ligt op 120  kilometer van Tripol, 60 kilometer van de grens met Tunesië en is één van de laatste bolwerken van de rebellen in het westen van Libië.

Van Khadaffi is nog steeds geen spoor te bekennen. Het gerucht gaat dat hij naar Zimbabwe zou zijn gevlucht, omdat dat land het Internationaal Gerechtshof niet erkent, waardoor hij uitlevering zou kunnen vermijden.

Update 23.20

Het hotel waar buitenlandse journalisten in verblijven is dinsdag onder vuur genomen. In het Rixos hotel worden zo’n veertig journalisten worden er vastgehouden. Het hotel zou nog steeds in handen zijn van Khadaffi-sympathisanten. Dat meldt NRC Handelsblad.

Update 21.50

NRC-correspondent Thomas Erdbrink verklaart dat er complete anarchie lijkt te heersen. Rebellen plunderen het hoofdkwartier van Khadaffi. Het einde van het Khadaffi-regime lijkt in zicht, maar er is nog steeds geen spoor van de dictator. Erdbrink:

Er heerst hier complete anarchie. Alles wordt meegenomen. Een plasma-tv, een serveertafeltje van goud, een kalashnikov van goud. Mensen lopen langs met de meest futuristische wapens. Er wordt nog wel gevochten op de compound, die gigantisch groot is. Maar dit betekent het einde voor Gaddafi. Tenzij er nog een uitgekiend plan ligt is het georganiseerde verzet nu opgehouden.”

Update 19.50

Het vermoeden is dat Khadaffi nog steeds in Tripoli is. De rebellen hebben intussen het complex van Khadaffi doorzocht en hem hier niet kunnen traceren. Het compound in Bab al-Azizyah strekt uit over een kilometersgroot gebied.

De Libische afgevaardigde van de Verenigde Naties, Ibrahim Dabbashi, verwacht dat Libië in de komende 72 uur bevrijd zal worden, meldt Reuters. Ook zouden de Libiërs willen dat Khadaffi in Libië wordt berecht, en niet in het Internationaal strafhof in Den Haag.

Al-Jazeera meldt dat er honderden oppositiestrijders uit Misurata onderwerg zin naar Tripoli om de rebellen daar te ondersteunen.

VN secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft bij de opstandelingen aangedrongen op aansluiting van Libië bij de VN.

De VS en Zwitserland overwegen inmiddels de bevroren tegoeden vrij te geven. Voor de VS gaat het over zo’n één à anderhalf miljard dollar.

Update 17:30

Bij het hoofdkwartier van Khadaffi klinken vreugdeschoten van de rebellen, meldt de Volkskrant op gezag van persbureau Reuters. De rebellen zouden het bolwerk hebben ingenomen.

Eerder werd gemeld dat rond het hoofdkwartier hevig wordt gevochten, waarbij onder meer met raketten geschoten wordt. De NAVO voert ook luchtaanvallen op het grote complex uit. Het is nog steeds niet duidelijk of Kaddafi zich in de post bevindt.

Update 12:00

Het internationaal gerechtshof stelt dat het de arrestatie van Seif al-Islam nooit heeft bevestigd. De zoon zou bevrijd zijn door het leger.

Update 10:45

De strijd in Tripoli is bloedig, sluipschutters van Khadaffi nemen posities in op daken in bevrijde wijken en ziekenhuizen raken overvol. BNR meldt:

In de Libische hoofdstad Tripoli is een ernstig tekort aan medisch personeel ontstaan als direct gevolg van de gevechten tussen de opstandelingen en de troepen die nog loyaal zijn aan Muammar Kaddafi. Dat zei arts Mohmad Harisha dinsdag tegen de BBC. “De situatie is zeer slecht”, zei Harisha, die zelf in een ziekenhuis in Tripoli werkt. “We hebben meer artsen, chirurgen, orthopedisten en anesthesisten nodig.” 

Update 10:30

Ko Colijn schrijft in Vrij Nederland:

De conclusie moet zijn dat de Navo –die twee weken geleden nog bang was dat de rebellen in verdeeldheid uiteen zouden vallen nog voor Tripoli bereikt zou worden- een grote rol heeft gespeeld om de boel bij elkaar te houden. De opstand heeft Tripoli wel bereikt, maar nu is het de opgave om de eindoverwinning te behalen en de eenheid na de zege te bewaren.

Colijn meent dat er snel een nieuwe resolutie aangenomen moet worden door de VN om de stabiliteit en wederopbouw in het door de opstand verscheurde land te regelen. De NAVO-actie was een gevolg van de omstreden ‘Responsibility to Protect’ doctrine.

In het verlengde van die doctrine ligt ook de ‘responsibility to rebuild’, de Libische samenleving weer op poten te zetten. Daar hebben veel, landen meestal niet zoveel zin in, of geld voor over, maar met Irak in het achterhoofd is dat een kortzichtige opvatting.

Eerder 09:30

Het is onduidelijk of de zoon, een van de kopstukken van het regime, is vrijgelaten, ontsnapt of anders dan eerder gemeld nooit is gearresteerd.

Trouw schrijft:

Vanochtend verscheen Seif al-Islam echter strijdvaardig bij een hotel waar veel buitenlandse journalisten verblijven. In een witte limousine te midden van gepantserde wagens liet hij de verslaggevers delen van de stad zien die nog altijd in handen zijn van de aanhangers van zijn vader. 

De NOS meldt:

Zeker is wel dat een andere zoon van Kadhafi, Muhammed, is ontsnapt. Inmiddels zijn er berichten dat nieuwe opstandelingen naar de hoofdstad komen. Ook buiten Tripoli zou weer gestreden worden.

De NAVO heeft vannacht bombardementen uitgevoerd op Tripoli. Frankrijk, een van de belangrijkste deelnemers aan de NAVO-acties, wil volgende week een internationale top beleggen over de toekomst van Libië.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (55)