Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gevluchte Saoedische zussen willen app uit shops Google en Apple

  •  
25-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zussen
Maha and Wafa al-Subaie, de twee Saoedische zussen die hun familie ontvluchtten, roepen Google en Apple op de app ‘Absher’ terug te trekken. De app geeft mannen de mogelijkheid het reisgedrag van vrouwelijke familieleden te controleren. De digitale gevangenis die zo ontstaat houdt vrouwen feitelijk gevangen in een vaak gewelddadige omgeving. Het kan gezien worden als een technologische voortzetting van het strikte zedensysteem in Saoedi-Arabië.
De zussen zijn momenteel in Georgië maar zoeken elders asiel. Ze hekelen de app, die onderdeel is van een bredere waaier aan digitale diensten die de Saoedische overheid aanbiedt. Absher zorgt ervoor dat mannen gewaarschuwd worden als vrouwen zich bijvoorbeeld op een vliegveld bevinden zonder medeweten van de familie. Mannen kunnen in de app locatie-updates vragen of toestemming verlenen aan vrouwelijke familieleden om te reizen of die juist weer in te trekken.
In de online winkels van Google en Apple is de app te koop. Hoogste baas van Apple Tim Cook liet in februari weten nog nooit van Absher te hebben gehoord, maar hij ‘zou er naar kijken’. Ondertussen zijn de zussen in levensgevaar en hebben ze laten weten dat mannelijke familieleden in Georgië naar hen op zoek zijn.
Foto: screenshot Twitter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.