Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gewassen minder voedzaam door CO2

  •  
08-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Flickr_Rijstveld_TakatoMarui_300
Simpelweg meer eten is geen oplossing: obesitas ligt op de loer 
Gewassen worden minder voedzaam bij een hogere concentratie van CO2 in de lucht. Bij de waarden die rond 2050 worden verwacht, zullen gewassen tot 10 procent minder voedzaam zijn, zo hebben wetenschappers ontdekt.
De onderzoekers verbouwden rijst, tarwe en sojabonen. In totaal 41 verschillende soorten gewassen, zo meldt de NOS. Als die aan meer CO2 worden blootgesteld, bevatten die minder ijzer, zink en proteïnen, schrijven de wetenschappers in het vakblad Nature. De gewassen werden verbouwd op een open veld. Door de luchtstroom te beïnvloeden met blazers werd de CO2 op die velden hoger gehouden dan op de omringende velden.
De afname van voedingsstoffen betekent dat ook mensen kwetsbaarder zullen worden, stellen de onderzoekers. De inname van minder zink leidt tot een slechter immuunsysteem en ijzertekort wordt in verband gebracht met bloedarmoede en moedersterfte.
Simpelweg meer eten is geen oplossing. In derdewereldlanden zijn vaak al voedseltekorten en waar wel genoeg voedsel is, krijgen mensen te veel calorieën binnen. Daar ligt obesitas op de loer. Eén oplossing volgens de wetenschappers: sommige soorten rijst zijn minder vatbaar voor de veranderingen dan anderen. Die soorten zouden verder moeten worden ontwikkeld.
Foto-cc: Takato Marui

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.