Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geweld bij protest tegen schaliegas in Canada

  •  
19-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schalie_300_02.jpg
Politiewagens in brand ... 40 actievoerders opgepakt
In Canada zijn de al maanden durende vreedzame protesten tegen de winning van het omstreden schaliegas deze week uitgelopen op geweld. Donderdag kwam het tot een botsing met de ordepolitie die trachtte een blokkade te breken. Zaterdag waren er verschillende protesten, waaronder blokkades van doorgaande wegen.
De protesten vinden plaats in New Brunswick, in het oosten van Canada. De burgers, vooral indianen die in het gebied wonen, vrezen dat hun leefomgeving verwoest gaat worden door de agressieve methodes waarmee schaliegas uit de grond gehaald wordt. Ze protesteren daar al maanden vreedzaam tegen maar de regering wil van geen wijken weten. Donderdag leidde dat tot een gewelddadige confrontatie met ordetroepen van de Canadese rijkspolitie RCMP, ook wel Mounties genoemd. Volgens de demonstranten werd er op hen gevuurd, de politie daarentegen beschuldigt de activisten van het bezit van explosieven. Veertig actievoerders werden gearresteerd.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.