35

Geweld tegen NS-personeel neemt toe

Update: Opstelten: Het is niet onze schuld ... NS en vakbond luiden de noodklok: Opstelten, doe iets!

NS-personeel krijgt dagelijks te maken met verschillende vormen van verbaal of fysiek geweld. Tot december dit jaar zijn al 700 gevallen van fysiek geweld in het openbaar vervoer gemeld. Een stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Over heel 2012 is melding gemaakt van 635 geweldsincidenten. Dat meldt het AD. De vakbonden en de NS luiden nu in een brandbrief aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) de noodklok.

De NS en de vakbonden eisen maatregelen van de minister. De overheid laat het volgens hen namelijk steeds vaker afweten. Zo sluit een aantal politieposten op grote stations de deuren en wordt de spoorwegpolitie opgeslokt in de Nationale Politie. De NS en de vakbonden vrezen dat de nieuwe situatie zal leiden tot minder aandacht voor de veiligheid op het spoor.

Want niet alleen het aantal geweldsincidenten is toegenomen, ook het aantal ‘lichtere’ incidenten als bedreiging of scheldpartijen is gestegen. Tot december 2013 staat de teller op 5159 terwijl over heel 2012 4880 meldingen zijn gemaakt.

FNV-bestuurder Roel Berghuis:

Het is belangrijk dat minister Opstelten blijft investeren in politiemedewerkers op de grotere stations. Ik begrijp dat boeven vangen op de weg ook belangrijk is, maar het is echt cruciaal dat de veiligheid van miljoenen reizigers in het ov wordt gegarandeerd.”

Update 11.50
De toename van agressie op het spoor is niet de schuld van de overheid, meent Opstelten. In een reactie op de berichtgeving zegt een woordvoerder van de minister dat het aantal politieposten op stations niet verminderd is.

De bewaking en beveiliging is niet verminderd door de komst van de Nationale Politie. Integendeel. De politie is juist flexibeler en de spoorwegen kunnen beter dan vroeger rekenen op de hele politie en niet alleen op één onderdeel.”

De minister erkent wel dat de agressie in het openbaar vervoer toeneemt, maar die toename heeft volgens de minister niets te maken met verminderde inzet van de politie.

AD: Personeel NS wordt geschopt en geslagen

cc-foto: Pieter Musterd

Geef een reactie

Laatste reacties (35)