18

Gewone Grieken naar Artsen zonder Grenzen voor medische zorg

Update: Artsen zonder Grenzen biedt geen zorg aan 'gewone' Grieken op dit moment.

Steeds meer arme Grieken doen voor medische zorg een beroep op hulporganisaties zoals Artsen zonder Grenzen (AzG) en Dokters van de Wereld, zo meldt de Volkskrant vrijdagmiddag. Velen hebben geen zorgverzekering en kunnen ziekenhuiskosten niet opbrengen. Volgens het hoofd van AzG Griekenland een direct gevolg van de economische crisis en de harde bezuinigingen die de Griekse overheid nu doorvoert.

Bij organisaties als Artsen zonder Grenzen denken we automatisch aan noodhulp aan ontwikkelingslanden, waar overheden niet instaat of niet bereid zijn om hun eigen bevolking te helpen. Maar dat deze hulporganisaties de taken zouden moeten overnemen van overheden en instanties in een ontwikkeld, Westers land, is ongehoord. Toch is het zo, zegt Apostolos Veizis, het hoofd van AzG Griekenland, in een interview met nieuwssite EUobserver.

Met de groei van de economische crisis zien we symptomen van een groter probleem. We zien dat gewone Griekse burgers geen toegang meer hebben tot gezondheidszorg en daarom naar onze klinieken gaan.

Volgens Veizis kreeg de gezondheidszorg voor de schuldencrisis al te weinig geld. Nu komen daar extra bezuinigingen en hervormingen bovenop. Een groot tekort aan geneesmiddelen en donorbloed is aan het ontstaan, omdat de overheid haar rekeningen niet meer kan betalen. Veel farmaceutische bedrijven weigeren sommige ziekenhuizen nog van medicijnen te voorzien.

Nikitis Kanakis, het hoofd de Griekse Dokters van de Wereld spreekt op EUobserver van een “verergerende humanitaire crisis”. Hij signaleert dat steeds meer Grieken honger lijden. “Sommige kinderen en ouderen vertonen al tekenen van ondervoeding. Vooral onder migranten is dat zo, maar ook onder burgers.”

Update maandag 10 oktober 2011

Artsen zonder Grenzen biedt geen zorg aan ‘gewone’ Grieken op dit moment. Dat melden zij per e-mail aan deze redactie. Wel doet AzG momenteel een diepgaand onderzoek naar de toegang van de gezondheidszorg en de medische humanitaire noden onder kwetsbare groepen in de samenleving. Ze maakt zich zorgen over het gebrek aan toegang tot gezondheidszorg, maar AzG deelt op dit moment niet de mening dat er sprake is van een humanitaire crisis of ramp in Griekenland.
Foto: Griekse artsen en verpleegsters botsen met politie bij een protest tegen het regeringsbeleid voor gezonheidszorg

Lees meer EUobserver: Ordinary Greeks turning to NGOs as health system hit by austerity

Volkskrant: Arme Grieken wenden zich tot Artsen zonder Grenzen voor gezondheidszorg

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (18)