Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gezichtsherkenning politie Londen faalt: ‘verdachten’ blijken onschuldig

  •  
04-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
cctv
Onderzoekers van de universiteit van Essex roepen de Londense politie op om te stoppen met het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie. Vier van de vijf mensen die het systeem als mogelijke verdachten aanwijst, blijken volstrekt onschuldig. Scotland Yard had zelf om het onderzoek naar het effectiviteit van het gezichtsherkenningssysteem gevraagd. Dat meldt The Independent.
Het door de Londense politie gebruikte gezichtsherkenningssysteem Neoface scant gezichten en vergelijkt ze met afbeeldingen van verdachten. Als er sprake is van een match krijgen de agenten in de buurt een seintje. Scotland Yard zet het systeem sinds 2016 in.
Volgens de onderzoekers maakt het systeem zoveel fouten, dat het zeer waarschijnlijk is dat rechters zullen oordelen dat inzet van de gezichtsherkenning niet is toegestaan. In Wales buigt de rechter zich al over een vergelijkbaar systeem van de plaatselijke politie. De onderzoekers van de universiteit van Essex ontdekten ook dat de lijst met verdachten niet up-to-date is. Daardoor kunnen mensen worden aangehouden, terwijl hun zaak al lang is afgehandeld.
Misdadigers De inzet van gezichtsherkenning is wereldwijd omstreden. Zo weigert Microsoft zijn gezichtsherkenningssysteem aan politiediensten te leveren, omdat het bedrijf vreest dat gebruik van het systeem ertoe zal leiden dat vrouwen en minderheden vaker ten onrechte staande zullen worden gehouden. Veel gezichtsherkenningssystemen zijn het beste in het herkennen van witte mannen.
Amazon levert wel gezichtsherkenningstechnologie aan verschillende politiediensten. Uit een test die de burgerrechtenorganisatie ACLU vorig jaar met de software deed, bleek dat het systeem 28 leden van het Amerikaanse Congres aanwees als misdadigers.
Het meest dubieuze gebruik van gezichtsherkenningstechnologie vindt vermoedelijk plaats in China. Daar gebruiken verschillende politiediensten systemen die etnisch kunnen profileren. De beveiligingscamera’s slaan aan op de uiterlijke kenmerken van Oeigoeren, een onderdrukte moslimminderheid. Ook houden de Chinese systemen bij waar zij zich bevinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.