40

Gezocht: lek voor de TTIP-verdragstekst

Aangeboden: 100.000 euro, door WikiLeaks

Klokkenluiderscollectief WikiLeaks wil graag haar handen op de verdragstekst van het Trans-Atlantische Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) krijgen. Daarom looft WikiLeaks een beloning van 100 duizend euro uit voor het lekken van de tekst. Om dat bedrag daadwerkelijk te kunnen betalen is een crowdfunding begonnen; inmiddels is al meer dan 22.000 euro binnen gehaald.

Alleen nauw betrokken onderhandelaars en enkele multinationals kennen de voorlopige tekst van het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Nationale parlementen hebben geen idee waarover wordt onderhandeld, zo select is het gezelschap.

WikiLeaks acht het noodzakelijk de handen op de tekst te krijgen om deze te kunnen publiceren. In een verklaring zegt WikiLeaks-opricht Julian Assange: “De geheimzinnigheid over TTIP werpt een schaduw over de toekomst van de Europese democratie.” Het vrijhandelsverdrag creëert namelijk een regime, dat de mogelijkheid schept voor multinationals om wettelijke soevereiniteit van elk land in te perken, aldus WikiLeaks. Het meest nog is er kritiek op de zogeheten ISDS-clausule. Investeerders (bedrijven) kunnen staten aanklagen wanneer die een wet aannemen, die niet in lijn is met het vrijhandelsverdrag. Anja Hazekamp, Europarlementariër voor de PvdD legde eerder op Joop uit waarom de ISDS-clausule zo’n pijnpunt is:

De clausule stelt multinationals in staat om overheden buiten de reguliere rechtspraak om aan te klagen. Bijvoorbeeld als overheden milieuwetgeving, sociale wetgeving of dierenwelzijnswetgeving willen invoeren die kan leiden tot minder winst voor bedrijven.

Maar daar blijft het niet bij. Als TTIP er echt komt, worden ook de normen voor voedselveiligheid en milieubescherming fors aangetast, doordat we deze moeten aanpassen aan de regels van de VS. 

Doneren aan WikiLeaks kan hier

Geef een reactie

Laatste reacties (40)