82

‘Gezondheid belangrijker dan snelheid’

Minister Schultz teruggefloten door bestuursrechter: snelheid op de A10 misschien weer van 100 naar 80 km/uur

Automobilisten moeten misschien weer 80 kilometer per uur gaan rijden op de ring A10 West bij Amsterdam. Dat heeft de bestuursrechter in Amsterdam vrijdagochtend geoordeeld. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) had de snelheid op de A10 in juli 2012 verhoogd, maar wordt nu teruggefloten.

Schultz voerde de nieuwe snelheid in juli 2012 in en werd daarna aangeklaagd door de gemeente Amsterdam en Milieudefensie. Volgens Amsterdam en de milieuvereniging had de minister niet genoeg rekening gehouden met de negatieve effecten op de luchtkwaliteit.

De uitstoot van het ongezonde fijnstof stikstofdioxide is sinds de snelheidsverhoging met zeven procent gestegen. Dat bleek uit onderzoek van Milieudefensie. Tienduizenden Amsterdammers lopen daardoor meer risico op luchtwegaandoeningen en chronische ziekten. Ook zou de levensverwachting met 79 dagen dalen.

Eerder verklaarde de rechter in Rotterdam de snelheidsverhoging op de A13 bij Overschie nietig. Ook daar was de luchtkwaliteit afgenomen en had de minister niet genoeg rekening gehouden met de belangen van omwonenden. Ze moest daarom opnieuw een beslissing nemen over de bezwaren tegen de verhoging.

Uit een inventarisatie van NRC Handelsblad blijkt dat er zeker elf rechtszaken tegen de verhoging van de maximumsnelheid zijn aangespannen door gemeenten, omwonenden en milieuorganisaties. Ze vinden dat de luchtkwaliteit is verslechterd en dat minister Schultz de gemaakte afspraken heeft geschonden.

De SP, GroenLinks en ChristenUnie zeiden woensdag in een debat in de Tweede Kamer dat 80 kilometer bij de steden weer de norm moet worden, schrijft NRC Kamerlid Carla Dik (ChristenUnie):

Een paar seconden tijdswinst weegt niet op tegen de gezondheidsrisico’s voor omwonenden.

Volgens minister Schultz leidt 80 kilometer per uur tot meer files en daardoor juist tot meer uitstoot. De minister kondigde hoger beroep aan tegen de uitspraak over de A13 bij Overschie.

Geef een reactie

Laatste reacties (82)