34

GGD stopt seksuele voorlichting op scholen

Bezuinigingen: Meer soa's, tienerzwangerschappen en seksuele dwang verwacht

De GGD staakt met ingang van volgend jaar de voorlichting op scholen in 25 gemeenten rond Utrecht, waaronder Amersfoort en Nieuwegein. Naar verwachting zullen andere regio’s volgen. De maatregel is een gevolg van de drastische bezuinigingen die gemeenten doorvoeren.


De voorlichting sneuvelt omdat de nadruk wordt gelegd op harde resultaten en die nauwelijks voor handen zijn. Verwacht wordt wel dat de maatregel zal stijgen tot een toename van problemen als soa’s en andere ongewenste seksuele problemen. Voorlichting is overigens een wettelijke taak van de gemeente. 

De Volkskrant onthult de opmerkelijke maatregel:

GGD Midden-Nederland moet 1 miljoen euro bezuinigen. (…) Ook bij de andere GGD’s zal waarschijnlijk worden gekozen om te bezuinigen op voorlichting aan jongeren over seks, roken en alcohol, stelt De Vries van GGD Nederland. ‘Wij maken ons daar grote zorgen over. Het gebeurt in een tijdgeest waarin de nadruk wordt gelegd op eigen verantwoordelijkheid; ouders moeten hun kinderen zelf voorlichten. Maar er wordt vergeten dat van elke euro voor preventie, er later twee of drie terugverdiend worden omdat er minder gezondheidsproblemen zijn.’

Video juni 2010: Educatieve film over SOA. Film is gemaakt in het kader van het project “Het zal mij niet gebeuren” in Tilburg. Een van de deelnemers aan het project was GGD Hart voor Brabant.

Weet meer: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (34)