91

Gijzeling Sydney beëindigd door politie

Update: Politie heeft café bestormd en zegt dat gijzeling voorbij is

Man Haron Monis is de man die volgens de Australische politie sinds gisteravond Nederlandse tijd een nog onbekend aantal mensen gegijzeld houdt in een café in Sydney. De man staat bekend als zedendelinquent en stond afgelopen vrijdag nog voor de rechter.

Updates onderaan artikel

In Lindt cafe in Sydney is een gijzeling gaande waarvan gevreesd wordt dat die uitgevoerd wordt door IS-sympathisanten. Er zijn mogelijk 13 gijzelaars en minstens een gewapende dader. Voor het raam is een zwarte vlag met een islamitische tekst gehangen. Of het echt om een terroristische actie gaat is nu, ruim een uur na het begin, een kwartier voor middernacht Nederlandse tijd, kwart voor tien in de ochtend in Sydney, niet duidelijk.

De zwarte vlag die door de gegijzelden voor het raam werd gehouden is geen IS-vlag. Volgens sommige berichten zou het gaan om een Sjahada-vlag waar de islamitische geloofsbelijdenis op staat. Er wordt benadrukt dat niet duidelijk is of het om een terroristische actie gaat. Wel zijn er tal van voorzorgsmaatregelen genomen. Zo is onder meer het Sydney Opera House geëvacureerd, een actie die deel uitmaakt van de standaardprocedures. 

Het Lindt cafe, vernoemd naar het bekende chocolademerk, is een populaire horecagelegenheid.

Update 01:24
Het wordt tegengesproken dat het luchtruim boven Sydney gesloten zou zijn. Eerder op de dag heeft de politie een inval in een woning elders in de stad gedaan en een verdachte van terrorisme aangehouden. Dat zou gaan om een 25-jarige man.

De gijzelnemer zou beweerd hebben dat hij explosieven in de stad heeft verborgen en eisen dat de premier met hem in gesprek gaat op de radio. Volgens ABC News is de gijzeling waarschijnlijk het gevolg van een mislukte actie. De verdachte zou andere plannen hebben gehad die misliepen waarna hij het café in dook. Dat wordt afgeleid uit het feit dat in de buurt tal van belangrijke gebouwen, waaronder die van het parlement van de staat New South Wales, aanwezig zijn.

Update 01:32

Het aantal gegijzelden bedraagt minimaal drie maar dat kan oplopen tot dertien wordt gemeld. Het café is gelegen aan Martin Place, in het kloppende hart van de stad. Het veiligheidscomité van het kabinet is in beraad gegaan over de situatie. In een persbericht spreekt de premier van een “zeer zorgwekkende situatie”.

Een werknemer van het café die bij de zaak arriveerde merkte dat de deur gesloten was, wat zeer ongebruikelijk was. Hij zag een man met een baard rondlopen en hoorde van iemand dat er een overval gaande was.

Inmiddels heeft zich een islamitische onderwijzer bij de politie gemeld om zijn diensten aan te bieden. Over het contact met de gijzelnemer is niets bekend.

Update 01:45

Er wordt gemeld dat in het café een man van middelbare leeftijd, getooid met een bandana, de gijzelaars opdrachten geeft.

Update 02:02

Tv-station Channel 7, dat recht tegenover het café gevestigd is, heeft beelden vrijgegeven van de vermoedelijke gijzelnemer. Hij draagt een zwarte band om zijn hoofd. De 25-jarige man die eerder op de dag werd opgepakt wordt verdacht van het organiseren van financiële steun voor islamitische terreurorganisaties. Het is niet bekend of er een relatie is met de gijzeling.

In september voerde de politie actie uit tegen islamitisch extremisten, daarmee zou volgens de politie een plan zijn voorkomen waarbij iemand op Martin Place onthoofd zou worden.

Experts wijzen er op dat het nog steeds niet duidelijk is of er echt sprake is van een terroristische actie. 

Update 02:40

Volgens Lindt zijn er waarschijnlijk 10 medewerkers in de zaak aanwezig. Sky News meldt dat er mogelijk 30 klanten in de zaak vast zitten. De politie heeft tien mensen, waaronder een baby, geëvacueerd uit het appartement boven de zaak.

Update maandag 15:50 – Identiteit gijzelnemer bekend

Man Haron Monis, ook bekend als Sheik Haron, vluchtte in 1996 vanuit Iran naar Australië. Hij werd door de ayatollah het land uitgezet wegens zijn destijds ‘liberale interpretatie van de islam’, schrijft De Volkskrant. Onlangs schreef hij nog op zijn website: ‘Vroeger was ik een ongelovige, maar nu niet meer. Nu ben ik een moslim, Alhamdoelillah’.

De man moet in februari 2015 voorkomen wegens seksueel misbruik van een vrouw die spirituele hulp zocht bij de zelfverklaard geestelijke. Afgelopen vrijdag werd hij voor nog eens 36 zedendelicten in verschillende gradaties aangeklaagd. De gijzelnemer staat ook bekend om het schrijven van aanstootgevende brieven naar nabestaanden van Australische soldaten. Hiervoor kreeg hij 300 uur taakstraf.

De politie vond het niet langer nodig zijn identiteit geheim te houden. 

Update maandag 16:27

ABC News meldt dat zwaarbewapende politiemannen het café bestormd hebben. Hierna kwamen vijf gijzelaars naar buiten. Er zijn schoten gehoord.

Update maandag 16:50 uur

De Australische politie heeft de gijzeling beëindigd.

Er gaan geruchten dat er twee mensen zijn overleden tijdens de gijzeling, maar de politie bevestigt dit niet. Ook is het nog onduidelijk wat de toestand van de gijzelnemer is.

Geef een reactie

Laatste reacties (91)