Laatste update 11:27
23

‘Girl Power’-shirts gemaakt onder verschrikkelijke omstandigheden

Een nieuw kledingschandaal in het Verenigd Koninkrijk: T-shirts met ‘Girl Power’-opdruk, waarvan een deel van de opbrengst naar straatarme kinderen in Afrika gaat, worden gemaakt door straatarme medewerkers in een fabriek in Bangladesh. Onder erbarmelijke omstandigheden gefabriceerd doen de shirts, die een boodschap van empowerment moeten uitdragen, juist het tegenovergestelde. Fabrikant F= zegt ondertussen vrolijk dat het bedrijf ‘helemaal voor het inspireren en empoweren van jonge vrouwen’ is.

Dat de praktijk weerbarstiger is bleek onlangs, toen meer dan honderd arbeiders in de fabriek waar de shirts gemaakt werden staakten om meer betaald te krijgen. Ze werden direct ontslagen. Voor 28 pond per stuk waren de shirts tot voor kort te koop, waarvan 10 pond naar een project ging met digitale boeken voor arme Afrikaanse kinderen. De bekende tv-presentatrice Holly Willoughby plaatste onlangs nog een foto van haar met Spice Girl Emma Burton, in de bewuste T-shirts.

Inmiddels zijn de shirts uit de handel genomen nadat The Guardian de zaak aan F= voorlegde, onder het bekende voorwendsel dat bekeken gaat worden wat er mis is gegaan. Hoe het ondertussen met de ‘girl power’ van de fabrieksmedewerkers gaat is onbekend. Het salaris zou, voor ze werden ontslagen, op 42 cent per uur hebben gelegen. De werkers klaagden over intimidatie door Dird Composite Textiles, het bedrijf dat de shirts levert aan de Britse opdrachtgever. In een specifieke zaak zou een vrouwelijke medewerker zijn geslagen en met de dood bedreigd.

Foto: Instagram-account Holly Willoughby

Geef een reactie

Laatste reacties (23)