70

GL-leider Sap heeft nog geen standpunt over Afghanistan-missie

Mogelijkheid dat militairen in oorlogsgebied gaan vechten baart GL-leden zorgen

Jolande Sap, fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer, heeft nog geen idee wat haar partij gaat beslissen over het plan van VVD-CDA om een nieuwe missie naar Afghanistan te sturen. Het gedoogde kabinet is afhankelijk van de steun van GroenLinks omdat de PVV weigert tegen de moslimextremisten van de Taliban te strijden.

Woensdagavond hield GroenLinks een ledenbijeenkomst in Utrecht. Na afloop verklaarde Sap dat ze de kans op instemming met de missie 50-50 schat.

De Volkskrant schrijft: 

Daar heeft ze veel kritische vragen gehoord van de ongeveer zestig aanwezige leden van GroenLinks. De fractie had de leden uitgenodigd. De opmerkingen en de vele zorgen zullen Sap en de fractie overbrengen in vragen die alle partijen nog gaan stellen aan het kabinet. De grootste zorg is volgens de nieuwe fractieleidster dat de politietrainingsmissie toch zal ontaarden in een vechtmissie. Ook over de beoogde inzet van vier F-16-gevechtsvliegtuigen bestaan veel zorgen. (…) ‘Op papier kun je wel een civiele inzet afspreken, maar de vraag is of dat ook in de praktijk zal gebeuren.’ (…) GroenLinks heeft op 5 februari een congres. Sap wilde er woensdag niet op vooruitlopen wat de fractie zal doen als het congres zich tegen de missie keert.

Geef een reactie

Laatste reacties (70)