4

Gláucio en Márcia nog steeds in onzekerheid over verblijfsstatus

Permanente verblijfsvergunning nog steeds niet afgegeven, omdat vader het land vanwege ziekte nog niet heeft verlaten

Het is nog steeds niet duidelijk of asielzoekers Gláucio (13) en Márcia (18) in Nederland mogen blijven. Staatssecretaris Dijkhoff beloofde eerder dat de twee en hun moeder een definitieve verblijfsstatus zouden krijgen, maar deze is na een maand nog steeds niet afgegeven.

Reden hiervoor is dat hun vader het land nog niet heeft verlaten. Dat is een voorwaarde voor de definitieve verblijfsvergunning. Door de medische toestand van Luciano, kan hij niet worden uitgezet; de uitzetting is dan ook met maximaal zes maanden uitgesteld.

Wat er na zijn uitzetting zal gebeuren is onduidelijk, schrijft L1. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat de omroep weten dat er op dit moment nog steeds sprake is van een tijdelijke verblijfsstatus. Ondanks eerdere toezegging van de staatssecretaris, kan de woordvoerder geen duidelijkheid geven over of de moeder en kinderen, straks wanneer de vader het land verlaten heeft, alsnog een definitieve verblijfsstatus krijgen.

De Angolese Gláucio van dertien en zijn oudere zus Márcia van achttien wachten al hun hele leven op een verblijfsvergunning in Nederland. Gláucio is hier geboren, Márcia kwam naar Nederland toen ze drie was. De twee kinderen dreigden tussen wal en schip te vallen als gevolg van regeltjes en afspraken waar ze iedere keer net buiten leken te vallen. Totdat de staatssecretaris uiteindelijk ingreep. Maar nu lijkt er wederom geen duidelijkheid te zijn voor de kinderen.

Gláucio en Márcia zouden geen verblijfsstatus krijgen omdat hun vader als militair in Angola mogelijk oorlogsmisdaden heeft begaan. Dit is nooit bewezen, maar toch heeft hij de zogenaamde 1F-status wat betekent dat hij geen recht heeft op een verblijfsvergunning.

L1: Verblijfsvergunning Gláucio en Márcia toch nog onzeker

Geef een reactie

Laatste reacties (4)