23

Professor Gloria Wekker wint Joke Smitprijs 2017

Professor Gloria Wekker heeft de Joke Smit oeuvreprijs 2017 geworden. Wekker ontving de prijs maandag uit handen van minister Ingrid van Engelshoven (emancipatie). De Oranjeleeuwinnen wonnen de Aanmoedigingsprijs.

De Joke Smit-prijs is een tweejaarlijkse Nederlandse regeringsprijs en een oeuvreprijs. De prijs werd dit jaar voor de 15e keer uitgereikt. Aan de oeuvreprijs zijn een kunstobject en een bedrag van € 10.000 verbonden.

Een jury onder leiding van Eva Jinek koos Gloria Wekker vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland. Volgens de jury heeft Wekker ‘een cruciale bijdrage geleverd aan het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten, activisten en andere geïnteresseerden op het gebied van gender en etniciteit’.

Behalve Wekker waren Angela Maas, hoogleraar cardiologie voor vrouwen aan het Radboud MC en Soerin Narain, oprichter van Stichting Vobis, voor meiden en jonge vrouwen in een kwetsbare positie, genomineerd.

De Aanmoedigingsprijs gaat dit jaar naar de Oranjeleeuwinnen. Zij kregen veruit de meeste stemmen in een online verkiezing. De Nederlandse voetbalvrouwen zijn deze zomer Europees Kampioen geworden en zijn daarmee volgens de jury een rolmodel geworden voor jongens en meisjes.

Anne Fleur Dekker, een feministische activiste die zich inzet voor de positie van vrouwen en onderdrukte groepen in de samenleving werd tweede. Nupur Kohli, een jeugdarts die mensen aanzet om zowel fysiek als mentaal fit te worden en daardoor bijdraagt aan sterke gezonde gezinnen eindigde in de verkiezing op de derde plaats.

Bron: Rijksoverheid / Beeld: Buitenhof

Geef een reactie

Laatste reacties (23)