Laatste update 19:51
105

Godwin tekent bezwaar aan: pvv’ers gebruiken mijn wet om debat lam te leggen

Vrij Nederland-journalist Harm Ede Botje sprak de bedenker van de wet van Godwin, Mike Godwin, zelf over zijn wereldwijd gehanteerde regel. Wie in een discussie een vergelijking met Hitler maakt is af omdat het een dooddoener is. Maar, zegt de initiator zelf, de wet wordt nu ingezet door (extreem-) rechtse mensen om anderen de mond te snoeren. ‘Ze willen kritiek niet inhoudelijk pareren. Maar dat is nooit mijn bedoeling geweest!’.

In het interview spreekt Botje Godwin – die in Washington woont – over hoe hij op de wet gekomen is en wat hij van de recente ontwikkelingen vindt, ook met betrekking tot Nederland en de PVV.

Door Godwin’s Law in te zetten, leggen zijn aanhangers het debat lam. Ze willen kritiek niet inhoudelijk pareren. Maar dat is nooit mijn bedoeling geweest! Het is juist nodig bedreigingen door populistische of extreem-rechtse bewegingen in Europa en elders te analyseren. Ik teken hierbij bezwaar aan tegen elke poging Godwin’s Law in te zetten om inhoudelijk debat af te kappen. Ik heb de wet bedacht om zinvol debat te bevorderen, niet om gesprekken te stoppen. In 2015 schreef ik in de Washington Post dat je best vergelijkingen mag maken tussen Trump en Hitler, als je maar doordachte argumenten hebt en je bewust bent van de geschiedenis.

Lees hier het volledig interview.

cc foto: Tobi Firestone

Geef een reactie

Laatste reacties (105)