Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Google houdt nu ook je gezondheid in de gaten

  •  
29-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
googlepil300.jpg
Techbedrijf ontwikkelt pil die in vroeg stadium kanker kan opsporen en patiënten continu monitort
Magnetische deeltjes in de pil hechten zich aan anti-lichamen en eiwitten in de bloedbaan en communiceren met een apparaatje dat op het lichaam wordt gedragen. Zo kun je door simpelweg een pil te slikken in een vroeg stadium ziektes ontdekken. De pil wordt ontwikkeld door Google X, het onderzoekscentrum van Google waar ook Google Glass vandaan komt.
Andrew Conrad, hoofd van onderzoekscentrum Google X legt het kinderlijk eenvoudig uit, meldt Wired :
Omdat de kern van de deeltjes magnetisch is, kun je ze zich laten verzamelen op een punt. Deze deeltjes worden erop uitgestuurd en ‘begeven zich onder de mensen’, we roepen ze terug naar een plek en we vragen ze: ‘Hee, wat heb je gezien? Heb je kanker gevonden? Heb je iets aan een ader gezien dat een hartaanval kan veroorzaken? Heb je een te hoog natriumgehalte ontdekt?”  
Via het internet versturen van medische gegevens doet natuurlijk allerlei alarmbellen rinkelen over privacy en de inzet van gegevens voor commerciële doeleinden. Maar Conrad zegt daar “geen interesse” in te hebben. Waarom investeren ze dan in dit soort projecten? Google’s CEO Larry Page zegt in reactie op sceptische investeerders die het een te duur project vinden dat het tot toekomstige innovaties en verdienmodellen kan leiden, meldt ABC News. Maar aan déze pil wil Google niet verdienen. Andrew Conrad van Google X zegt tegen de BBC :
We zijn de uitvinders van de technologie maar we hebben niet de intentie eraan te verdienen. Deze apparaten zijn niet bedoeld voor de consumentenmarkt. Het zijn medische apparaten die voorgeschreven moeten worden door een arts. En je weet dat de relatie tussen artsen en patiënten privaatgebied is en daar zal Google op geen enkele manier in betrokken zijn.”
Google X zet technologie in om oplossingen te vinden op verschillende vlakken, ook in de gezondheidszorg. In januari presenteerde de onderzoekstak van Google nog een contactlens voor diabetici waarmee ze de glucosewaarden in hun bloed kunnen meten.
De pil die ziektes moet opsporen is nog in ontwikkeling en zal waarschijnlijk niet voor 2020 beschikbaar worden.
Cc-foto: Rodrigo Senna

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.