4

‘Google moet bij twijfel verwijderen’

Uitgelekt rapport van Google-adviescommissie wil dat zoekmachine zijn criteria aanscherpt

Google moet veel ruimhartiger omgaan met de verzoeken tot ‘vergeten’ die uit heel Europa blijven binnenstromen. Tot nu wordt zo’n 60 procent van de verzoeken geweigerd. Tot die conclusie komt een door Google zelf ingestelde adviesraad in een nog niet officieel gepubliceerd rapport, dat woensdag uitlekte.

Dat meldt HP/De Tijd. Het Europees Gerechtshof bepaalde in mei vorig jaar dat mensen het recht hebben ‘om vergeten te worden’. Sindsdien hebben ruim 200.000 Europeanen daartoe bij Google een verzoek ingediend. Het bedrijf heeft in reactie daarop een commissie ingesteld met onder meer Europese ministers en professoren. Hun nu uitgelekte rapport stelt dat Google het criterium waarop links worden verwijderd moet veranderen.

Momenteel wordt bij twijfel niet verwijderd, maar dat zou juist wel het geval moeten zijn. Bovendien zou de ouderdom van informatie een veel grotere rol moeten spelen omdat iedere wereldburger in beginsel recht heeft op een ‘tweede kans’.

Voormalig Duits minister van Justitie en lid van de adviescommissie, Sabine Leutheusser, vindt dat Google links niet alleen in Europa maar wereldwijd moet schrappen, maar haar standpunt haalde het rapport niet. Binnen de EU kan haar standpunt op meer steun rekenen. Later dit jaar komt een EU-rapport over uit met vermoedelijk die aanbeveling.

cc foto: keso s 

Geef een reactie

Laatste reacties (4)