16

Google werkt niet langer mee aan Chinese censuur

De zoekmachine dreigt met vertrek uit China

Die beslissing komt na de ontdekking dat de gmail-accounts van dissidenten op ‘uiterst geavanceerde wijze’ waren gehackt.

Dat meldt de NRC. Dit incident lijkt de druppel die de emmer deed overlopen, want Google zat al langer in zijn maag met de vier jaar geleden door de Chinese overheid afgedwongen censuur. Google mocht toen alleen de Chinese markt op als ze zelf een door de Chinese overheid doorgegeven lijst aan zoektermen censureerden. Zo was het bijvoorbeeld niet mogelijk om te zoeken op ‘Tibet’ in combinatie met ‘vrijheid’. Er is altijd veel kritiek op Google geweest dat ze daarmee hadden ingestemd. Google stopt nu per direct met die censuur en dreigt China te verlaten.

In het Nederlands Dagblad staat de reactie van een van de advocaten van Google:

Mensen in China meer toegang tot informatie geven vonden we toen zwaarder wegen dan het ongemak dat we voelden door akkoord te gaan met het censureren van zoekresultaten”, schrijft Google-advocaat David Drummond op het bedrijfsblog. ,,Op dit moment zijn we niet langer bereid door te gaan met die censuur.

Op de foto is te zien hoe Chinezen een bloemetje hebben gezet bij het Chinese hoofdkantoor van Google om ze te bedanken voor het opheffen van de censuur.

Luister hier naar Radio 1-correspondent Wouter Zwart.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)