22

Google wil mensachtige robots gaan maken

Zoekgigant koopt achtste robotbedrijf op ... mensachtige robots, het is fascinerend, maar ook doodeng

Zoekgigant Google heeft zich op robots gestort. In een jaar tijd heeft het bedrijf al zeven robotbedrijven overgenomen. Zaterdag maakte de New York Times bekend dat Google ook het bedrijf Boston Dynamics overneemt. Wat wil Google met robots?

Boston Dynamics maakt onvoorstelbaar goed wendbare en super snelle robots. De New York Times schrijft onder andere over de ‘Cheetah’, een robot die zijn naam dankt aan het gelijknamige dier en maar liefst 45 kilometer per uur kan rennen. De Wildcat is op het moment het paradepaardje van het bedrijf. Deze katachtige robot is wendbaar en kan draaien. Bovendien ‘rent’ hij zelfstandig tot 25 kilometer per uur.

Steeds menselijker
Google focust zich steeds meer op het ontwikkelen van slimme, mensachtige robots. In eerste instantie richt het bedrijf zich op robots die eenvoudige dagelijkse bewegingen kunnen overnemen. Denk aan werk in in warenhuizen, pakjes bezorgen en zorg voor ouderen, aldus de New York Times. Maar het net aangekochte Boston Dynamics werkt ook voor het Pentagon aan de ontwikkelingen van snelle robots met een goed evenwicht. En daar gaat het ongetwijfeld over een heel ander soort robot.

Griezelig

De ontwikkelingen op het gebied van robotica gaan snel en zijn mateloos interessant. Maar toch boezemen ze ook angst in. Slimme robots die nuttige taken kunnen uitvoeren gaan ongetwijfeld uitkomst bieden, maar wat als robots voor andere doeleinden gebruikt gaan worden? Zeker als je mensachtige robots combineert met de software en de data van Google, kun je je ook heel wat beangstigende situaties voorstellen.

Geen science fiction
Neem de onlangs uitgebrachte science fiction film Elysium van regisseur Neil Blomkamp en je gaat je vanzelf afvragen hoe wenselijk die ontwikkeling is en hoe ver we van die werkelijkheid verwijderd zijn. In Elysium spelen mensachtige robots die altijd en overal over al je gegevens beschikken een belangrijke rol. Koppel de robots van Robot Dynamics aan de alwetendheid van Google en zie daar de basis van het script van Elysium. Wonderbaarlijke mooi, maar net zo goed doodeng.

CC foto: Boston Dynamics

Geef een reactie

Laatste reacties (22)