Laatste update 28 januari 2018, 12:01
178

Gordon: ‘We laten ons overlopen’ … RTL weigert excuses

Entertainer duldt geen kritiek van etnische minderheden: 'Het is absoluut absurd wat er gebeurt nu'

Gordon, entertainer en RTL-boegbeeld, vindt dat Nederland ‘is overlopen door alles en iedereen’. Hij vindt dat mensen die een andere etnische achtergrond hebben geen kritiek mogen hebben op zijn grappen.


Gordon: ‘We laten over ons heen lopen’ door Joop-nl
In een interview met VARA-dj Giel Beelen zegt de omstreden tv-ster:

Gordon: Maar lieve schat, luister nou eens. Dat is natuurlijk een heel heikel punt. Dat is een jarenlange traditie. We hebben ons in Nederland al enorm laten overlopen door alles en iedereen. We hebben alles geaccepteerd.
Giel: Nou, nou, Gordon. 
Gordon: Nee, maar we hebben alles geaccepteerd van alles en iedereen en iedereen kan hier vrij zeggen wat hij wil iedereen kan hier wonen, iedereen mag hier blijven, iedereen is welkom hier. Maar ga dan niet onze tradities aantasten, ga dan niet zeggen wat we wel en niet mogen zeggen, omdat ik een grap maak over een Chinees. Het is absoluut absurd wat er gebeurt nu.

Beluister hier het hele interview met Gordon

Update 15:40

RTL biedt geen excuses aan, erkent geen fout

Een week nadat het incident de wereld rondging heeft RTL een officiële verklaring uitgegeven. In de verklaring wordt gesteld dat de zender het ‘betreurt’ dat de mensen de opmerking van Gordon als ‘kwetsend ervaren’. De zender neemt de volledige verantwoordelijkheid voor uitzending maar doet geen enkele uitspraak over de opmerkingen zelf. Gordon mag volgens de zender kwetsende opmerkingen plaatsen omdat hij ook een empatische kant heeft. De tekst van de verklaring:

Er zijn afgelopen week en ook deze week reacties binnengekomen op de opmerking van Gordon in de uitzending van ‘Holland’s Got Talent’ van zaterdag 16 november jl, waaronder de brief van het Meldpunt Discriminatie. Een aantal mensen, waaronder een deel van de Aziatische gemeenschap, heeft aangegeven dat de opmerking als zeer kwetsend is ervaren. Dat betreuren wij zeer.

Wij willen benadrukken dat dit nooit de opzet is geweest. Het publiek kent Gordon als tv-persoonlijkheid en weet dat bij hem iedereen het onderwerp van zijn grappen kan zijn. Hij maakt daarbij geen enkele uitzondering, ontziet zeker ook zichzelf niet en dat is juist zijn kracht. Tegelijkertijd staat Gordon bekend als iemand met een klein hartje en een grote dosis empathie. Dat bewijst hij dagelijks in programma’s als ‘Geer & Goor: Effe Geen Cent Te Makken’, maar ook in ‘Hotter Than My Daughter’. Die kant van Gordon liet hij ook zien toen de heer Xiao Wang uiteindelijk unaniem naar de volgende ronde werd gestemd. Van opzettelijk kwetsend gedrag was geen sprake en daarin steunt RTL Gordon volledig. De heer Xiao Wang is in het programma uiteindelijk beoordeeld op zijn prachtige stem en zo hoort het ook.

RTL en producent Blue Circle hebben bij de montage van het programma dit fragment gebruikt voor uitzending. Wij dragen dan ook de volledige verantwoordelijkheid voor deze keus en willen nogmaals benadrukken dat het nooit de intentie is geweest om te kwetsen. Televisiemaken blijft mensenwerk en we kunnen soms helaas niet voorkomen dat een, als grap bedoelde, opmerking als kwetsend wordt ervaren.

Zie ook: Meldpunt Discriminatie dient klacht in bij RTL over Gordon

cc-foto: Daniel Kruczynski

Geef een reactie

Laatste reacties (178)