217

Goud voor Mark de Zwijger

Wegblijven uit campagne levert Rutte winst op ... Peilingen: VVD groeit, SP krimpt

Of het de premierbonus is met het ontvangen van de Olympische helden of gewoon omdat hij zich niet in de campagne mengt, is onduidelijk maar feit is dat Mark Rutte wint in de peilingen. Zijn concurrent Emile Roemer verliest.

De peilingen verschillen in welke partij de grootste is maar de trend is overal hetzelfde: de VVD wint, de SP verliest. De terugval van Roemer staat los van zijn omstreden uitspraak over de EU-boete, ook in de TNS-NIPO peiling die dinsdag voor het uitbreken van de commotie werd gepubliceerd staat de SP op verlies.

Maurice de Hond schrijft vandaag in zijn analyse:

Als kiezers alleen uit Rutte of Roemer zouden mogen kiezen als premier dan scoort Rutte 46% en Roemer 39%.  Bijna de helft (48%) van de kiezers die Rutte als premier willen zouden het heel erg vinden als Roemer premier wordt en andersom is dat 45%.  Maar omdat de groep die Roemer als premier wil kleiner is dan de groep die Rutte als premier wil is de groep is de groep die het heel erg vindt als Roemer premier wordt  groter dan de groep die het heel erg vindt als Rutte premier wordt (resp. 21% en 17% van alle Nederlanders). 48% van de Nederlanders (!) zouden liever willen dat iemand anders dan Rutte of Roemer premier wordt.

Dat beeld kwam ook al eerder uit peilingen naar voren. Nederland is in feite verdeeld in drie partijen: De Rutte- en Roemer-aanhang zijn goed voor de helft van de stemmen. Maar de andere helft van Nederland ziet geen van beiden zitten. De vraag is wat er gaat gebeuren zo gauw Rutte zich in de campagne stort.

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (217)