Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gouden Dageraad uit Grieks parlement, Varoufakis erin

  •  
08-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
varoufakis
De Griekse kiezer heeft zondag een flinke dreun uitgedeeld aan de Gouden Dageraad. De neonazistische partij haalde de kiesdrempel van 3 procent niet en verdwijnt uit het Griekse parlement. Diem25, de partij van de linkse econoom Yanis Varoufakis, haalde wel genoeg stemmen. Zijn partij komt met ten minste negen zetels in het parlement.
Varoufakis richtte Diem25 op in 2016, kort nadat hij was afgetreden als minister van Financiën. Diem25, een afkorting voor Democracy in Europe Movement 2025, is een pan-Europese beweging die de Europese Unie wil hervormen.
In een overwinningsvideo belooft Varoufakis door te gaan met de strijd tegen het establishment dat “socialisme biedt voor bankiers en harde bezuinigingen voor de rest”, en tegen “de fascisten en de eurosceptici die Europa willen ontmantelen”.
Nieuwe Democratie de grootste Nieuwe Democratie, van de rechts-conservatieve oppositieleider Kyriakos Mitsotakis, werd de grootste partij bij de verkiezingen met bijna 40 procent van de stemmen. Mitsotakis heeft daarmee genoeg steun voor een meerderheid in het parlement. Het linkse Syriza van premier Alexis Tsipras bleef steken op 31,5 procent van de stemmen.
De overwinning van Nieuwe Democratie komt niet als een grote verrassing. De partij van Mitsotakis stond al drie jaar bovenaan in de opiniepeilingen. De conservatieve partij beloofde tijdens de verkiezingen onder meer om de belastingen te verlagen en buitenlandse investeringen aan te trekken.
Kolonelsregime Door de overwinning treed Kyriakos Mitsotakis in de voetsporen van zijn vader Konstantinos, die tussen 1990 en 1993 ook al premier was. Kyriakos Mitsotakis groeide op in het buitenland. Toen hij zes maanden oud was, vluchtte zijn familie vanwege het kolonelsregime naar Parijs.
Mitsotakis, die maandagmiddag wordt ingezworen als de nieuwe premier, noemde de nederlaag van de Gouden Dageraad “een enorme overwinning voor de Griekse democratie”. Bij de vorige verkiezingen, in 2015, haalde de extreemrechtse partij nog 7 procent van de stemmen: genoeg voor 18 zetels in het parlement.
Cc-foto: Marc Lozano
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.