Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Gouden tijdperk belastingparadijzen voorbij'

  •  
20-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_belasting.jpg.jpg
Veertig landen scharen zich achter plannen OESO om einde te maken aan brievenbusfirma's en andere constructies die multinationals gebruiken om de fiscus te kunnen ontlopen
Multinationals als Apple, Starbucks en Google zullen in de toekomst belasting betalen niet langer kunnen ontwijken. Het wegsluizen van miljarden aan winst naar belastingparadijzen als Nederland gaat bemoeilijkt worden. Dat zijn de belangrijkste economieën vrijdag in Moskou overeengekomen.
In totaal veertig landen, waaronder Nederland, scharen zich achter de plannen van de OESO voor nieuwe belastingregels. De huidige afspraken, die grotendeels in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw zijn opgesteld, voldoen volgens de OESO niet meer. Ze zijn opgesteld om dubbele belastingheffing te voorkomen, maar leiden in nu in de praktijk tot belastingontwijking.
Eén van de zaken die onder de loep genomen gaan worden zijn de in Nederland welbekende brievenbusmaatschappijen. Bedrijven die vooral op papier bestaan en die gebruikt worden om geldstromen door te kunnen sluizen naar belastingparadijzen.
De Volkskrant schrijft:
Nederland, dat met veel landen belastingverdragen heeft, wordt in dat verband vaak genoemd. Ook de in Nederland gebruikelijke ‘rulings’, waarbij van tevoren afspraken worden gemaakt over hoe veel belasting een bedrijf gaat betalen, wordt nader bekeken.
De voorstellen zullen de komende twee jaar verder uitgewerkt worden in de hoop dat multinationals in de toekomst meer belasting gaan betalen. Het gaat in de EU alleen al om 1000 miljard die wordt ontweken. Het hoofd belastingen van de OESO beloofde vrijdag vast: “Het gouden tijdperk waarin er nergens belasting werd betaald, is voorbij.”

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.