Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gouverneur roept noodtoestand uit in Ferguson

  •  
16-08-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ferguson300_01.jpg
Update: Avondklok in Ferguson alweer overtreden ... zeven arrestaties en één zwaar gewonde
Gouverneur Jay Nixon van de Amerikaanse staat Missouri heeft de noodtoestand uitgeroepen in Ferguson. Na een week van protesten en plunderingen heeft hij ook een uitgaansverbod ingesteld van middernacht tot 5.00 uur. Afgelopen nacht probeerden 200 mensen een winkel te bestormen, dezelfde winkel die de doodgeschoten Michael Brown zou hebben beroofd. De politie greep wel in, maar minder hardhandig dan bij eerdere plunderingen en protesten de afgelopen week.
Update zondag 11.00 uur De avondklok werd al gelijk met de voeten getreden. Zo’n 150 mensen gingen de straat op. Een politiewagen werd beschoten waarop agenten besloten de menigte met rookgranaten uit elkaar te drijven. Bij de ongeregeldheden zijn zeven mensen gearresteerd en raakte één persoon zwaargewond.
Eerder verschenen op Joop.nl:
Wat is er in vredesnaam aan de hand in Ferguson? Tanks, scherpschutters en honderden ordetroepen in camouflageuniform, zaken die je in oorlogsgebied verwacht, niet in een doodnormale buitenwijk van St. Louis, Missouri. Toch is dit wat geschokte buurtbewoners al dagen zien als ze naar buiten lopen, voor zover ze dat al durven, want voor je het weet staat er een geweerloop op je gericht of wordt er een traangas- of rookbom jouw kant op gegooid.
De reden dat er zo buitensporig veel machtsvertoon en wapentuig  wordt ingezet door de politie – zelfs militaire operaties in Bosnië en Irak waren lichter bewapend – komt wellicht doordat de politie zich zelf de woede van de burgers op de hals heeft gehaald. Voor de vierde keer deze maand werd een ongewapende zwarte jongen of man gedood door de politie. Een getuige heeft verklaard dat Michael Brown werd neergeschoten terwijl hij zijn handen in de lucht had.
De naam van de agent die de 9 politiekogels zou hebben afgevuurd wordt niet bekend gemaakt, om hem te beschermen, en dat is nu precies waarom de mensen in Ferguson zo boos zijn. Want, wie beschermt hen tegen de politie? Het zijn namelijk vooral Latino- en Afro-Amerikanen die slachtoffer worden van politiegeweld. Tel daarbij op dat hun dood zelden tot nooit wordt bestraft en gepaard gaat met ‘ criminalisering ‘ van de slachtoffers in de media, en je begrijpt waarom de gemeenschap in opstand komt. 
Howard
Hoewel er de eerste avond van protest volgend op de dood van Brown incidententeel vandalisme en plundering plaatsvond, was het protest voor het grootste deel  geweldloos. Woensdagavond was er zelfs helemaal geen sprake van rellen, maar toch werden er tanks, traangas, rubberkogels  en rookbommen ingezet tegen de demonstranten. Ook werden journalisten – hardhandig – gearresteerd en werd opnamematerieel geconfisqueerd. Journalisten van Al Jazeera werden bestookt met traangas. 
Demonstranten mogen zich wettelijk  niet verweren tegen politiegeweld, dus hun enige middel van bescherming is om dergelijke acties te filmen. Maar ook dat wordt hen in Ferguson  verboden. Dat het filmen van politie helpt om geweld en agressie door agenten te verminderen blijkt uit een proef in New York, waarbij agenten verplicht een camera op het lichaam moesten dragen. Niet alleen daalde het aantal geweldsincidenten waarbij agenten waren betrokken met 59 procent , maar ook het aantal klachten tegen de politie verminderde met 88 procent. 
ferguson620
Als Palestijnen uit Gaza Amerikaanse burgers tips gaan geven hoe je het beste traangas uit je ogen kunt spoelen, dan weet je dat er echt iets ernstigs aan de hand is. Velen houden dan ook hun hart vast.
Update 20.00 De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een toespraak vanaf zijn vakantieadres laten weten dat de FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie onafhankelijk van elkaar onderzoek doen naar de dood van Michael Brown. In zijn toespraak benadrukte hij dat het belangrijk is om niet te vergeten hoe dit allemaal is begonnen. “We hebben een jongeman verloren, onder tragische omstandigheden”, aldus de president. Ook bekritiseerde hij de politie en de wijze waarop hardhandig wordt opgetreden tegen journalisten. “De politie zou journalisten die hun werk doen niet moeten pesten of arresteren”, zei hij. Tevens benadrukte de president dat er “ nooit een excuus bestaat voor geweld tegen politie “.
Het was overigens de politiechef die in een verklaring zei blij te zijn dat er geen gewonden zijn gevallen bij de demonstraties. Wat zijn idee van ‘geen gewonden’ is, is niet helemaal duidelijk, daar de werkelijkheid een ander beeld toont.
cc-foto’s: @losangelies  en @TheBlackness48

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.