Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grapperhaus op ramkoers met OM over afpakken nationaliteit Syriëgangers

  •  
04-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kamer debatteert over strijd tegen liquidatiegeweld

© 2018-04-04 19:09:02 DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) tijdens het debat over de strijd tegen het liquidatiegeweld in Amsterdam. ANP MARTIJN BEEKMAN

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) wil Syriëgangers hun Nederlanderschap ontnemen. Bij het Openbaar Ministerie (OM) bestaat daarover grote onvrede, omdat dat tot gevolg heeft dat de Syriëgangers hun straf in Nederland zullen ontlopen. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van vertrouwelijke adviezen die het OM aan Grapperhaus heeft uitgebracht.
De minister heeft tot nu toe elf keer de nationaliteit ingetrokken van personen die actief zijn voor ISIS. Volgens de bewindsman zijn er nog honderd andere Syriëgangers die eveneens in aanmerking komen voor een dergelijke straf.
"Vóór iedere intrekking moet het OM worden geraadpleegd, om te voorkomen dat de maatregel strafrechtelijke vervolging doorkruist. Dit is volgens het OM in diverse zaken het geval, blijkt uit de tot nu toe geheime adviezen geschreven door de leiding van het OM, het College van procureurs-generaal."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.