12

Greenpeace opent aanval op KitKat

[Update 19:05] YouTube verwijdert protestvideo om inbreuk merkenrecht

[17:30] Nestlé verbreekt banden met omstreden palmoliefirma [13:33] Video: schokkend campagnespotje Greenpeace. 'Nestlé verantwoordelijk voor vernietiging leefomgeving Orang-oetan'

’s Werelds grootste voedingsconcern Nestlé, bekend van KitKat, is mede verantwoordelijk voor de vernietiging van Indonesisch oerbos. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace. Nestlé gebruikt palmolie van het Indonesische bedrijf Sinar Mas. In een reactie laat het bedrijf weten per direct met dit bedrijf te hebben gebroken.


Greenpeace voert al jaren campagne tegen het palmoliebedrijf, dat stelselmatig oerbossen kapt voor de aanleg van palmolieplantages. De boskap voor palmolieplantages is de doodsteek voor de ernstig bedreigde orang-oetan. Het rapport van Greenpeace met bewijs dat Sinar Mas oerbos kapt voor de plantages verschijnt vandaag.

Palmolie is een plantaardige olie die voorkomt in tweederde van alle producten in de supermarkt, onder meer in KitKat. Greenpeace is niet tegen de productie en het gebruik van palmolie, maar wil een stop op de kap van oerbossen voor de aanleg van plantages. Michiel van Geelen, campagneleider bossen bij Greenpeace:

We hebben Nestlé meerdere malen tevergeefs gevraagd hun banden met Sinar Mas te verbreken. Door zaken te doen met Sinar Mas versnelt Nestlé het uitsterven van de orang–oetan. Het Brits-Nederlandse Unilever gaf het goede voorbeeld en heeft vorig jaar wél het contract met Sinar Mas opgezegd.

Volgens de Verenigde Naties zal 98 procent van de orang-oetanleefgebieden binnen twaalf jaar zijn verwoest, als er geen maatregelen worden genomen. De oprukkende palmolieplantages zijn de belangrijkste bedreiging van de mensapen. Alleen al in 2006 vonden zestienhonderd orang-oetans de dood door de kaalkap van hun leefomgeving en confrontaties met plantagemedewerkers.

Greenpeace zegt wereldwijd honderdduizenden cyberactivisten in te zetten om Nestlé onder druk te zetten. Ze zullen Nestlé oproepen alle directe en indirecte contracten met Sinar Mas op te zeggen. Ook vragen ze het voedingsconcern zich in te zetten voor een volledige stop op ontbossing voor palmolie. Verder wordt de campagne gesteund door de online lancering van een internationale Greenpeace webfilm over KitKat.

Lees hier het rapport van Greenpeace.

En lees ook het opiniestuk van Liesbeth van Tongeren (Greenpeace) op Joop.nl

Update 16:11, Liesbeth van Tongeren twittert zojuist:

BREAKING NEWS: Nestlé heeft onder druk van GP de contracten met de foutste palmolieboeren direct opgezegd. Nu moeten ze Carghill aanpakken.

Update 17:30 Nestlé heeft inmiddels een persverklaring uitgegeven. Daarin staat onder meer:

Nestlé has replaced the Indonesian company Sinar Mas as a supplier of palm oil with another supplier for further shipments. We confirm that Nestlé has only bought from Sinar Mas for manufacturing in Indonesia, and no palm oil bought from Sinar Mas has been used by Nestlé for manufacturing in any other country. We have also joined other major purchasers of palm oil in making sure that companies, such as Cargill, understand our demands for palm oil which is not sourced from suppliers which destroy rainforests.

Update 19:05 YouTube heeft de protestvideo van Greenpeace verwijderd na een klacht van Nestlé dat het filmpje ‘inbreuk maakte op het merkenrecht’. Inmiddels is de video bij een andere provider ondergebracht. Greenpeace zet de actie door omdat Nestlé alleen in allerijl de samenwerking met de slechtste – kleine – palmolieleveranciers heeft opgezegd. Aan de overige eisen om het gebruik van foute palmolie stop te zetten is nog niet voldaan.

Lees ook op Joop.nl:

Unilever verbreekt banden met palmolieproducent

Felix Meurders: stop de verkoop van palmolie-producten

Willie Smits: Oliepalmen doden Orang Oetans

Foto: Axel.Foley (Flickr CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (12)