15

Greenpeace: ‘Coca-Cola zorgt eigenhandig voor milieuramp’

Coca-Cola is eigenhandig goed voor een milieuramp van enorme omvang. Daarvoor waarschuwt Greenpeace. Uit een analyse blijkt dat the Coca-Cola Company jaarlijks meer dan 100 miljard flessen produceert van een plastic dat niet recyclebaar is. Die wegwerpflessen komen voor een deel in het milieu terecht.

In maart kwam de frisdrankgigant ook al onder vuur toen het bedrijf bij een onderzoek weigerde zelf bekend te maken hoeveel wegwerpplastic er wordt geproduceerd. Vanwege die weigering heeft Greenpeace zelf maar een onderzoek gedaan: de organisatie keek naar de jaarlijkse verkoopcijfers van bepaalde productlijnen van Coca-Cola en naar het aandeel dat die producten uitmaakten van het totaalaanbod. Daaruit kon Greenpeace afleiden dat Coca-Cola tussen de 108 en 128 miljard niet-recyclebare plasticflessen per jaar verkoopt.

‘Het tempo waarmee Coca-Cola wegwerpflessen de wereld in helpt is schokkend,’ zegt Louise Edge, campagnemanager bij Greenpeace. ‘Coca-Cola neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn rol in de vervuilingscrisis waar de oceanen mee te kampen hebben. Onze oceanen kunnen simpelweg niet nog meer van Coca-Cola’s plastic aan.’

Coca-Cola zelf zegt ‘teleurgesteld’ te zijn in de analyse van Greenpeace. Volgens het bedrijf wordt wel degelijk rekening gehouden met het milieu bij het produceren van de verpakkingen: ‘Wereldwijd werken we er hard aan het aantal recyclebare flessen uit te breiden, daar waar wet- en regelgeving dat toestaat. Ook zijn we actief betrokking in gesprekken met beleidsmakers om zwerfafval tegen te gaan.’

Ook zegt Coca-Cola dat in Groot-Brittannië inmiddels 25 procent van de flessen bestaat uit gerecycled materiaal. In oktober vorig jaar bleek echter dat een gemiddeld huishouden in Groot-Brittannië jaarlijks 480 plastic flessen gebruikt, maar er slechts 270 weer inlevert. De rest belandt bij het afval. Volgens Greenpeace gaat dat alleen al in Groot-Brittannië om zo’n 16 miljoen flessen per dag. Met alle schadelijke gevolgen van dien.

Bron: The Independent

Geef een reactie

Laatste reacties (15)