22

Grenzen Tibet dicht vanwege ‘Chinees feestje’

China viert dit jaar 60 jaar overheersing in Tibet

China gooit de grenzen naar Tibet tot eind juli dicht voor toeristen. Dat melden Chinese reisorganisaties vandaag. Het is de tweede keer dit jaar dat de Volksrepubliek buitenlanders de toegang tot Tibet ontzegd.

In de jaren vijftig grepen de Chinezen met geweld de macht in Tibet. Dit jaar is het precies zestig jaar gelden dat zij Tibet binnenvielen. Daarom zijn er feestelijkheden gepland waar China geen buitenlanders bij wil hebben. De regering in Peking laat weten bang te zijn dat de feestelijkheden tot nieuw geweld zullen leiden.

China meent dat zij in zestig jaar veel ontwikkeling en voorspoed hebben gebracht in Tibet. De Tibetanen denken daar zelf anders over. Met geweldloze opstanden en demonstraties vragen ze al sinds de bezetting aandacht voor de onderdrukking en vervolging van China.

De Chinese overheid heeft ook al bijna niets overgelaten van de Tibetaanse cultuur, schreef Hans Groen onlangs op Joop.nl.

Tibetanen worden gedwongen in andere delen van China te gaan wonen en worden vervangen door Han Chinezen. Taal en schrift van de Tibetanen wordt geleidelijk aan vervangen door Chinees. Dat de olympische Spelen in China geen soelaas zou bieden, was vele insiders van te voren bekend. Maar sinds die periode is de Chinese overheid nog halsstarriger geworden. Pogingen van de Dalai Lama om toch tot een vergelijk te komen worden zonder blikken of blozen afgewezen.

Volkskrant: Tibet weer even verboden gebied voor toeristen
cc-foto: Futureaties

Geef een reactie

Laatste reacties (22)