280

Grexit lijkt dichterbij dan ooit

Onderhandelingsritueel of regelrechte ramp? ... Bankrun gevreesd ... Tsipras op bezoek in Rusland

Het lukt maar niet om tot een deal te komen tussen de linkse Griekse regering aan de ene kant en de EU en monetaire instituten die eisen dat het land zich schikt naar hun economische eisen. Griekenland wil niet zwichten voor de eisen en dreigt uit de eurozone gezet te worden. Deadlines passeren als kilometerpaaltjes op de snelweg zonder dat er resultaat wordt geboekt.

Tot nu toe lukt het de Griekse premier Tsipras steeds om tijd te rekken. Ook vandaag weer. De Europese Centrale Bank heeft vrijdagmiddag in een spoedberaad besloten Griekse banken extra noodhulp te verlenen, zonder dat daar officieel details over bekdn zijn gemaakt. Die banken vrezen een bankrun als Griekenland de eurozone verlaat. Donderdag namen bezorgde Grieken 1 miljard euro op van hun rekeningen, normaal gesproken bedragen de geldopname zo’n 200 tot 300 miljoen euro op een dag.

Ondertussen bezoekt de Griekse premier Rusland en haalt de banden aan met de regering van Poetin. “We zijn bereid nieuwe zeeën te bevaren om nieuwe veilige havens te bereiken,” verklaarde hij met een van de poëtische metaforen die tot de standaard communicatieuitrusting van de Syriza-regering behoort. Griekenland en Rusland sloten vrijdag een akkoord over de aanleg van een gaspijplijn, de zogeheten Turkse Stroom, tussen beide landen. Rusland financiert de aanleg van het megaproject. 

De premier verklaarde eerder tegenover een Oostenrijkse krant dat een Grexit onherroepelijk zal leiden tot het uiteenvallen van de eurozone. Grexit is daarom geen optie, beweert hij. Het kenmerkt de duale strategie van de Griekse regering die de EU aan de ene kant dreigt met een bondgenootschap met Rusland en aan de andere kant stelt dat zijn land de eurozone gewoonweg niet kan verlaten zonder dat de EU enorme schade oploopt. De EU op zijn beurt dreigt Griekenland te laten vallen. De vraag is wie uiteindelijk het eerste met de ogen knippert.

Maandag vindt er op voorstel van EU president Donald Tusk een nieuwe top plaats over de Griekse schuldencrisis. Maar EU-landen als Oostenrijk en Finland stellen als voorwaarde dat Griekenland dan dit weekend met nieuwe voorstellen komt om aan de eisen van de EU te voldoen. De Griekse minister Yanis Varoufakis beweert dat hij donderdag voorstellen heeft gedaan maar dat zijn EU-collega’s niet de moeite hebben genomen die te bespreken. 

Commentator Bart Eeckhout van De Morgen is vrij duidelijk over wat er aan de gang is:

Dit Griekse drama gaat allang niet meer over economie, maar over moralisme. De Grieken moeten bloeden. Ze moeten bloeden als morele waarschuwing voor burgers in pakweg Spanje of Portugal dat ze zich geen linkse gekkigheden in het hoofd moeten halen. Ze moeten bloeden als morele genoegdoening voor burgers elders die menen dat Europa een Unie moet zijn die wie kwetsbaar is, overboord gooit. We zouden beter moeten weten. De bloedige Europese geschiedenis heeft al zoveel eerder aangetoond dat democratie niet bloeit op de vernedering van een volk of natie.

Noch de EU, noch de instituten, noch de Griekse regering zijn in staat gebleken de al jaren slepende schuldencrisis op te lossen.

Cc-foto: yannis porfyropoulos

Geef een reactie

Laatste reacties (280)