89

Grieken blind voor fraude

Burgemeester komt in actie na ontdekking dat taxichauffeurs blindenuitkering ontvangen

De burgemeester van het Griekse eiland Zakynthos kwam bij toeval achter een massale fraude met blinden op het eiland. Van de 500 officiële blinden, blijken achteraf maar 20 mensen echt blind. Blinden moeten nu eerst met een tweede artsenverklaring hun beperking aantonen. Pas dan krijgen ze weer een uitkering.


Het aantal ‘officiële’ blinden op Zakynthos lag tien keer hoger dan het Europees gemiddelde. Dat was één van de alarmerende berichten voor de burgemeester. Een andere was dat op het kleine toeristeneiland nauwelijks blinden te vinden zijn. 

De fraudeurs op het eiland bevonden zich met name onder taxi- en andere chauffeurs. Zij kregen van artsen op het eiland een blindenverklaring waarmee ze recht hadden op een uitkering. Door hen zijn echte blinden nu de klos. Zij lopen vier maanden hun uitkering mis omdat ze in de wacht zijn van een second-opinion. 

Fraude is een belangrijke oorzaak voor de crisis waar Griekenland in zit. In de hoofdstad Athene werd eerder al massale fraude met uitkeringen voor blinden ontdekt. 

NOS: Zakynthos geeft uitkering aan ‘blinde’ chauffeurs

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (89)