337

‘Grieken kunnen best terug naar Drachme’

Europees Commissaris Neelie Kroes: Geen man overboord als Griekenland uit eurozone stapt... Grieken doen bovendien te weinig voor onze hulp... Update: Rutte volgt lijn Kroes

Neelie Kroes meent dat de eurozone niet in problemen komt als Griekenland gedwongen wordt de euro op te geven. Dat zegt de Europees Commissaris Digitale Agenda in een interview met de Volkskrant. De eurolanden en de Europese Commissie menen juist dat een nieuwe lening à 130 miljard euro noodzakelijk is voor Athene, om totale chaos op de financiële markten te voorkomen. Kroes schaart zich achter de PVV die al langer bepleit dat de Europese ‘geldkraan’ naar Athene dicht moet.

Update 15.30:

Premier Mark Rutte schaart zich achter de uitspraken van eurocommissaris Neelie Kroes. In het Radio 1-programma ‘Dit is de Dag’ zegt hij dat het mogelijk is dat Griekenland uit de eurozone stapt of wordt gezet. Rutte is het eens met Kroes dat de euro niet in gevaar komt wanneer dat gebeurt. Hij benadrukt echter wel dat zijn voorkeur er naar uit gaat dat de Grieken in de euro blijven. Ook minister Jan Kees de Jager (Financiën) is niet bang voor een grotere economische ramp in de Europese Unie als gevolg van het uit de euro stappen van Griekenland.

Eerder:

Kroes:

Er is absoluut geen man overboord als we iemand missen uit de eurozone […] Misschien is mijn woordkeus niet helemaal gelukkig. Wat is een man overboord? Er wordt steeds gezegd: als je één land laat uitstappen of vraagt om uit te stappen, dan stort het hele bouwwerk in. Maar dat is gewoon niet waar.”

De politica heeft fikse kritiek op de Griekse politieke leiders. Volgens Kroes is er sprake van onwil aan Griekse zijde. Dat allemaal terwijl “de Grieken moeten beseffen dat ‘wij Nederlanders’ en ‘wij Duitsers’ de noodhulp aan Griekenland alleen kunnen verkopen aan onze belastingbetalers als er een bewijs ligt van goede wil”.

Ze zegt hierover:

Dààrom [omdat Griekse politici hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen, red.] zit de trojka (EU, IMF, ECB, geldschieters van Griekenland) opnieuw in Griekenland en rapporteert voor de zoveelste keer dat Athene zijn beloften niet nakomt: te weinig bezuinigingen, te weinig hervormingen. Het begint een Griekse mantra te worden: ‘We kunnen het niet, we willen het niet.

De tijd dringt voor Griekenland, dat de 130 miljard euro hard nodig heeft van de eurolanden. De uitspraken van Kroes komen dan ook op een politiek zeer gevoelig moment. De drie grootste politieke partijen in Griekenland moeten het eens worden over de bezuinigingseisen die de crediteuren opleggen, maar dat wil maar niet lukken. Een topoverleg tussen Griekse leiders dat maandag had moeten plaatsvinden, is uitgesteld naar dinsdag. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel raakten hier erg gepikeerd door. Sarkozy sprak: “De tijd raak op. Griekenland moet het akkoord tekenen.” Merkel waarschuwde dat als Griekenland niet inschikt, het land kan fluiten naar het geld.

Kroes toont zich in het interview overigens niet als voorstander van een eurozone zonder Griekenland, maar hoopt dat de Grieken meer de koers van de Italiaanse premier Mario Monti gaan varen, die naar haar mening flink weet door te pakken met bezuinigingen en hervormingen.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Volkskrant: Neelie Kroes: Euro kan best zonder Athene

Geef een reactie

Laatste reacties (337)