5

Griekenland: hoe nu verder?

LIVE Nederlandse Tweede Kamer debatteert komende EU-top. Griekse premier overleefde vannacht ternauwernood motie in Griekse parlement

De Griekse premier Papandreou heeft dinsdagavond laat met een krappe meerderheid een vertrouwensstemming in het parlement overleefd. Gisteravond bleek dat 155 van de 300 parlementsleden de premier nog steunen. Maar steun voor de premier is nog geen steun voor het enorme pakket aan bezuinigingen, hervormingen en privatiseringen dat Papandreou volgende week door het parlement moet loodsen, zo schrijft de Volkskrant woensdag.


De sanering van de Griekse collectieve sector is een eis van  het IMF en de EU. Zonder sanering wordt er geen geld meer overgemaakt naar Athene, aldus de Volkskrant. Maar of Papandreou het groene licht krijgt is nog maar de vraag. In Griekenland neemt de weerstand tegen de bezuinigingen én de premier toe. Ook het parlement is kritisch.

Afgelopen maandag besloten Europese ministers van Financiën tot een nieuwe lening aan Griekenland, van ongeveer 100 miljard euro. De voorwaarden worden de komende weken uitgewerkt. De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees eist dat banken en pensioenfondsen verplicht meebetalen aan die lening. Andere landen willen zo ver niet gaan en vragen een vrijwillige bijdrage.

Alle landen instemmen wil de lening doorgang vinden. In veel lidstaten groeit de weerstand tegen nog meer steun aan Griekenland. In de Nederlandse Tweede Kamer wordt vandaag het debat hierover gevoerd.
Meer bij de Volkskrant: Papandreou blijft; hoe verder met ‘zijn’ Griekenland?

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (5)