Laatste update 17:43
19

Griekenland is niets zonder humanitaire hulp

Nederlands militair vliegtuig zondag met hulpgoederen naar Griekenland vertrokken

epaselect GREECE FYROM REFUGEES MIGRATION CRISISEen Nederlands militair vliegtuig is zondag met hulpgoederen voor vluchtelingen naar Griekenland vertrokken. Het vliegtuig vervoert 25 ton hulpgoederen zoals dekens, slaapzakken en veldbedden. Griekenland krijgt ook mobiele hulpposten met medische voertuigen, een generator, een tent en medische voorzieningen.

Vorige week vroeg de Griekse regering al om hulp voor het opvangen van de grote stroom vluchtelingen die uit Turkije via Griekenland proberen door te reizen. Toen zegde minister Koenders van Buitenlandse Zaken extra hulp toe. Zowel Koenders als Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking willen dat er een Europees humanitair hulpprogramma voor Griekenland komt.

Volgens correspondent Marcel van der Steen is de hulp hard nodig. Van der Steen zit bij Idomi, aan de gesloten grens bij Macedonië waar tussen de 10.000 en 12.000 vluchtelingen verblijven. Ze kunnen niet verder omdat Macedonië sinds eind vorige maand nog maar mondjesmaat vluchtelingen doorlaat. Vluchtelingen die Macedonië niet inkomen zoeken nieuwe kansen verder Europa in te gaan via in Athene.

Eerder deze week liet het Rode Kruis al weten dat de situatie daar onhoudbaar is en ook Van der Steen concludeert dat. Op de website van de NOS zegt hij:

Het is er inderdaad gevaarlijk aan het worden. Ik was er gisteren nog. Het begint daar echt te stinken, het is er zo onhygiënisch. Er hoeft maar iets te gebeuren of iedereen wordt ziek.

Ook in de Griekse hoofdstad Athene is er grote behoefte aan hulp. Volgens verslaggever Lex Runderkamp is de situatie daar net zo schrijnend en ontbreekt het aan zeer essentiële basisbenodigdheden. Runderkamp vertelt hoe vluchtelingen op betonnen vloeren slapen en dat er niet genoeg medische hulp is. Runderkamp:

Behalve het Rode Kruis, zie je hier weinig organisatie. Particulieren komen met hun auto de kampen inrijden om pakken koekjes te brengen, of netten sinaasappels. En dan zijn ze zo snel mogelijk weer weg, omdat ze nooit genoeg eten kunnen brengen voor iedereen.

Migratietop
Maandag 7 maart wordt er een speciale migratietop in Brussel gehouden met Turkije. De situatie wordt steeds nijpender nu Schengen onder druk staat en op steeds meer plekken de grenzen gesloten worden.

Christos Stylianides, de EU-commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing liet deze week weten dat Europa 700 miljoen euro wil vrijmaken voor meer humanitaire hulp. Dat plan moeten het Europees parlement en de EU-lidstaten nog wel officieel goedkeuren.

De Europese commissaris Dimitris Avramopoulos van Migratie waarschuwde zaterdag al voor de zorgwekkende groei van het aantal vluchtelingen dat vastloopt in Griekenland. Volgens Avramopoulos zal het aantal vluchtelingen de komende maand alleen maar sneller toenemen. Hij schat dat het aantal zal groeien van ongeveer 33.000 vluchtelingen naar 100.000 vluchtelingen. Ook uitte hij kritiek op het sluiten van de Balkanroute omdat dat alleen maar vreemdelingenhaat stimuleert.

Lees het hele verhaal op de website van de NOS.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)