162

Griekenland krijgt nieuwe verkiezingen

Ook de laatste poging om een regering te formeren is mislukt ... Verkiezingen waarschijnlijk in juni ... IMF-directeur Lagarde doet al onderzoek naar gevolg van vertrek van Griekenland uit de euro ... De Jager noemt ontwikkeling 'zorgelijk'

Ook de laatste poging van de politieke partijen in Griekenland om een regering te formeren is mislukt. Dit betekent dat de Grieken binnenkort weer naar de stembus moeten.

De Grieks president Papoulias was sinds een uur vanmiddag met de leiders van vijf politiek partijen bijeen voor een ultieme formatiepoging. Maandagavond zeiden de conservatieven van de Nieuwe Democratie en de socialisten van PASOK wel te voelen voor een zakenkabinet, zo schreef NRC Handelsblad. Samen hebben ze echter geen meerderheid. De grote winnaar van de verkiezingen, de radicaal linkse Syriza, zag hier niets in. De partij wil niet deelnemen aan een kabinet dat de reeds met Europa gemaakte afspraken over bezuinigingen zal uitvoeren.

Even na drie uur maakten de partijen bekend dat ze er niet uit zijn gekomen, schrijft NRC nu. Volgens de krant heeft de socialistische leider Venizelos kort hierop zijn teleurstelling uitgesproken. “Wij zijn binnen een paar dagen terug bij verkiezingen, in zeer slechte omstandigheden”, aldus Venizelos.

Wanneer de verkiezingen precies worden gehouden is nog niet duidelijk, maar de verwachting is dat ze halverwege juni zullen plaatsvinden, aldus NRC.

Update 21.00 uur 

IMF-directeur Christine Lagarde heeft vanavond gezegd dat het vertrek van Griekenland een optie is als het land niet aan de afspraken met de EU en het IMF kan voldoen. Demissionair minister Jan Kees de Jager noemt het definitief mislukken van de Griekse formatie ‘zorgelijk’. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle noemde het ‘een zware tegenslag voor het vertrouwen dat Griekenland het vermogen heeft de dringend noodzakelijke hervormingen door te voeren’. 

De uitslag van de nieuwe verkiezingen voor een formatie opleveren. Wanneer dit niet lukt, komt het scenario van een Griekse terugtrekking uit de eurozone in beeld. Lagarde erkent dat het IMF al bezig is de technische gevolgen van het vertrek van Griekenland uit de euro te onderzoeken. Zo’n vertrek is volgens de IMF-directeur bijzonder kostbaar.  

Vanavond overlegt de net geïnaugureerde Franse president Hollande met de Duitse bondskanselier Merkel. Die lijn die Sarkozy en Merkel hadden uitgezet heeft niet de voorkeur van de nieuwe Franse president.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (162)